Konačno će se graditi prvi drveni stadion svetu FOTO/VIDEO

Dugogodišnji planovi za izgradnju drvenog stadiona u Engleskoj, čiji projekat potpisuje renomirani Zaha Hadid Arhitekts (ZHA), postaju realnost.

Izvor: gradnja.rs
Podeli
Foto: Profimedia/SWNS
Foto: Profimedia/SWNS

Idejno rešenje ZHA za ekološki stadion fudbalskog kluba Forest grin rovers dobio je zeleno svetlo za realizaciju. Naime, Engleska fudbalska liga je tokom prošle nedelje odobrila planove za gradnju novog klupskog stadiona Eko park stejdijum u gradu Glosteršir, koji će biti prvi fudbalski stadion koji će koristiti drvo za strukturalne elemente, kao i za podove, prenosi portal Gradnja.

ZHA je pobedila na konkursu za novi stadion sa 5.000 mesta još 2016. godine, ali je studio dobio zahtev za doradu projekta kada je odbor za planiranje u junu 2019. godine zahtevao promene u susednom poslovnom objektu. Sada kada je realizacija stadiona konačno odobrena, sigurno je da će on postati deo Eko parka koji će zauzimati površinu od 100 hektara i predstavljaće tehnološki poslovni razvojni kampus britanske energetske kompanije Ekotrisiti, u čijem je vlasništvu i ovaj klub koji se takmiči u Drugoj fudbalskoj ligi Engleske.

Mala emisija ugljenika

Kao što je pomenuto, stadion će gotovo u potpunosti biti izgrađen od drveta, uključujući i ulazne portale, i podove, ali sa izuzetkom transparentne nadstrešnice koja će prekrivati prostor iznad tribina, piše Archpaper.

"Zaista je neverovatno kod ovog stadiona to što će biti gotovo u potpunosti napravljen od drveta i to će biti po prvi put urađeno na celom svetu. Važnost drveta nije samo u prirodnosti koja se dobija, već će objekat onda imati i veoma malu emisiju ugljenika", rekao je Dejl Vins, osnivač kompanije Ekotrisiti i predsednik kluba Forest grin rovers.

Vins je u intervjuu za Skaj sports nedavno rekao da će trebati tri do četiri godine dok Forest grin roversi ne zaigraju na svom novom stadionu, jer je potrebno dodatno raditi i na infrastrukturi lokacije.

Foto: Profimedia/SWNS
Foto: Profimedia/SWNS

Zatalasana forma

Forma objekta je u svojoj obodnoj zoni zatalasana, tako da se volumen zajedno sa visinom povećava, kako bi se obezbedio prostor za dodatno organizovanje sedišta.

Tokom prve faze razvoja projekta bio je planiran kapacitet od 5.000 posetilaca, ali će projekat ZHA omogućiti proširenje na čak 10.000 sedišta.

Ekološki park

Planirano je da Eko park bude podeljen na dva dela, te će se u jednom nalaziti stadion, okolni javni fudbalski tereni, sportsko-naučni hab i multidisciplinarni objekti, dok će u drugom delu biti zeleni tehnološki poslovni park u kom će raditi oko 4.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu