Vlasnik Britiš ervejza u teškom gubitku

Kompanija IAG, vlasnik Britiš Ervejza, zabeležila je 2020. godine rekordan gubitak od 7,43 milijarde evra (9,0 milijardi dolara).

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 26.02.2021.

11:02

Vlasnik Britiš ervejza u teškom gubitku
Foto: biggaju/Shutterstock

Ta kompanija je danas upozorila da ne može da predvidi kada će se letovi vratiti na normalan nivo.

IAG očekuje da će u periodu januar-mart tekuće godine ostvariti letove na nivou od oko 20 posto kapaciteta iz 2019. godine naspram 27 procenata u poslednja tri lanjska meseca, prenosi Rojters.

Iz kompanije su poručili da neizvesnost u pogledu trajanja pandemije znači da IAG ne može dati prognozu buduće dobiti, što ilustruje razmere izazova pred kojima se nalazi novi šef IAG-a Luis Galjega, koji je na toj funkciji tek šest meseci.

Dodali su takođe da će, za sada, IAG nastaviti da se fokusira na redukovanje rashoda kako bi smanjio trošenje gotovine, napominjući da ukupna likvidnost kompanije trenutno iznosi 10,3 milijarde evra.

Operativni gubitak IAG-a, pre jednokratnih stavki, dostigao je 4,37 milijardi evra, što je malo bolje od prognoze analitičara koji su očekivali minus od 4,45 milijardi.

Akcije IAG-a su porasle jutros za 1,0 procenat na 188 penija, na trgovanju pre otvaranja Londonske berze, a u poslednjih pet dana su skočile za 13 posto nakon najave Britanije o restartovanju putovanja. Tokom poslednjih 12 meseci, međutim, vrednost akcija IAG-a je prepolovljena.

Uprkos velikim gubicima, IAG ne odustaje od plana da kupi špansku avio-kompaniju Er Evropa, a u januaru je objavio da se cena španskog prevoznika prepolovila na 500 miliona evra, uz period odloženog plaćanja od šest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: