Nakon oštrog pada, bitkoin opet uzleteo - šta je razlog?

Cena bitkoina je opet uzletela nakon oštrog pada u utorak, popevši se ponovo na 50.000 dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, kuprevich
Foto: Depositphotos, kuprevich

Kad se udruže biznismen i reper: Osnivaju fond za razvoj bitkoina

BiH ima svoju kriptovalutu - upravo je počela trgovina na svetskom nivou

Do toga je došlo nakon što je američka kompanija za elektronska i mobilna plaćanja Skver (Square) objavila da je kupila ovu kriptovalutu u iznosu od 170 miliona dolara.

Na jutrošnjem trgovanju u 4:00h po istočnoameričkom vremenu, najvredniji digitalni novčić na svetu porastao je za 7,5 posto dostigavši cenu od 50 683 dolara, pokazuju podaci KoinMetriksa, izveštava CNBC.

Nekoliko sati ranije, cena ove kriptovalute je na trenutak dostigla čak 51.369 dolara.

Rast su zabeležile i druge virtuelne valute, pri čemu su etreum i XRP ojačali za 11,3, odnosno 7,4 procenta, respektivno. Takozvani altkoini, ili alternativne kriptovalute, obično prate kretanje cene bitkoina.

Skver je objavio u utorak da je kupio 3.318 bitkoina po prosečnoj ceni od oko 51.235 dolara. Ova fintek kompanija, koju vodi generalni direktor Tvitera Džek Dorsi, navela je da bitkoin sada čini oko 5,0 posto njene ukupne imovine.

To nije prvi put da Skver investira u bitkoine. Firma je, naime, prošle godine kupila ovu digitalnu valutu u vrednosti od 50 miliona dolara.

Početak ove trgovačke nedelje bio je težak za bitkoin, budući da se za dva dana survao sa rekordnog nivoa od 58.356 dolara, zabeleženog u nedelju, na 45.501 dolara u utorak. Tome je delom doprineo i šef "Tesle" Ilon Mask, koji je u jednom tvitu ocenio da cene bitkoina i rivalskog tokena etera suviše brzo rastu i da mu se čini da su "previsoke". Njegova kompanija je, inače, uložila u bitkoin 1,5 milijardi dolara.

Na današnjem cenovnom nivou, bitkoin je za 70 procenata jači nego na početku 2021, a samo u poslednjih 12 meseci je skočio za preko 400 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu