Ovo je nova najviša zgrada u EU: Premašila 310 metara VIDEO/FOTO

Varšavski toranj, neboder u centru glavnog grada Poljske, postao je najviši u Evropskoj uniji nakon postavljanja 80-metarske igle.

Svet

Izvor: SEEbiz

Sreda, 24.02.2021.

09:47

Ovo je nova najviša zgrada u EU: Premašila 310 metara VIDEO/FOTO
Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Time je ukupna visina zdanja premašila 310 metara, saopštio je projektant.

Toranj je delo slovačke kompanije HB Reavis koja se bavi ulaganjima, projektovanjem, građevinom, trgovinom nekretninama, upravljanjem i savetovanjem.

No, uprkos jedinstvenoj arhitekturi i činjenici da je viši od londonskog Šarda i Komercbank tornja u Frankfurtu, pandemija koronavirusa je usporila ili privremeno zaustavila neke segmente projekta. To se posebno odnosi na iznajmljivanje poslovnih prostora, saopštio je HB Reavis.

"Kao i cela ekonomija, prošla je godina za sektor iznajmljivanja poslovnih prostora bila vrlo teška. Mnogi su otkazali ili odložili donošenje odluke o iznajmljivanju kancelarijskih prostorija", rekao je Maciej Olčik zadužen za građevinske poslove.

Olčik, međutim, ne skriva optimizam i veruje da je to samo privremeno te da će kompanije željeti da iznajme poslovne prostore u "arhitektonski jedinstvenom" Varšavskom tornju, prenosi SEEbiz.

Neboder bi trebao biti otvoren početkom 2022., imati će posebnu terasu s pogledom, dva brza staklena lifta koji će goste prevoziti brzinom od osam metara u sekundi te barove i restorane s pogledom na središte grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: