Poljska vojska uvela novi dron: Warmate je kamikaza uz niz drugih mogućnosti VIDEO

Varšava -- Nova letelica poljske armije kombinuje prednosti drona i bombe i može da lebdi na bojištu skoro čitav sat pre nego što se obruši na metu.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/digitalstorm
Ilustracija: Depositphotos/digitalstorm

Poljska vojska nedavno je u naoružanje uvela je dron-samoubicu „vormejt“ (Warmate) koje je ministarstvo odbrane te zemlje kupilo krajem 2017. godine, piše Difens post.

Bespilotna letelica prošla je sve testove i dobila neophodne sertifikate pa je sada spremna za uvođenje u regularne jedinice, a proizvodi je poljska kompanija WB elektroniks. U novembru 2017, ta firma je dobila ugovor vredan 100 miliona poljskih zlota (20 miliona dolara) za isporuku hiljadu takvih dronova koji bi pomagali kopnenim snagama u bliskoj borbi. Prva tura dronova stigla je 2018. na testiranje i procenu mogućnosti.

Kao što je i karakteristično za dronove-kamikaze, „vormejt“ je teško detektovati i boriti se protiv njega jer on stalno skenira bojište, identifikuje i otkriva mete, koje se takođe mogu i uništavati bojevom glavom koju nosi.

Dug je jedan metar sa rasponom krila od 1,4 metra i težak samo pet kilograma. Zahvaljujući fleksibilnom dizajnu lako staje u rančeve vojnika ili transportne kutije. Takođe ima par sklopivih krila povijenih unazad i par vertikalnih repnih zakrilaca u obliku slova V.

Kontroliše se iz oklopnih transportera ili iz od strane vojnika na terenu, a dovoljan je samo jedan čovek za to. Lansira se iz pneumatskog lansera, a za poletanje je spreman za manje od pet minuta i može da leti i danju i noću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu