Vatikan objavio detalje o svom bogatstvu: U Parizu 737 nekretnina, Italija - neprocenjivo

Prestižne adrese u Parizu i Londonu, 3.000 nekretnina u Rimu - Vatikan je otkrio nove detalje o svom carstvu nekretnina, izvorima prihoda i skandalima.

Svet

Izvor: index.hr

Utorak, 23.02.2021.

09:54

Vatikan objavio detalje o svom bogatstvu: U Parizu 737 nekretnina, Italija - neprocenjivo
Foto: Depsitphotos, bloodua

Nuncio Galantino, kog je papa Franjo pre dve godine zadužio za centralizaciju vatikanske imovine, kaže da je umoran od "senzacionalističkih" priča o papinskom bogatstvu.

"Jednostavno nije istina kad ljudi kažu da većina nekretnina u Rimu pripaa katoličkoj crkvi i Vatikanu", rekao je biskup koji je na čelu Uprave za imovinu Aposolske stolice (APSA), za AFP.

Razmere vatikanskih poseda ipak zapanjuju, a upravljanje jednom građevinom u Londonu izazvalo je veliki skandal u srcu katoličke crkve.

Vek ulaganja


Ulaganja počinju 1929. godine kada je Lateranskim ugovorom Kraljevine Italije i Svete Stolice osnovana nezavisna Država Grada Vatikana. Sporazum sa Italijom uključivao je obeštećenje za posede koji su oduzeti bivšoj Papinskoj Državi.

Među oduzetom crkvenom imovinom bila je velika Kvirinalska palata. Nekad je bila dom tridesetorici papa, a danas je rezidencija italijanskog predsednika.

Tadašnji papa Pije XI odlučio je da dobijeni novac uloži u nekretnine, uključujući u inostranstvu, "kako bi osigurao slobodu i nezavisnost Crkve", rekao je Galantino.

APSA godinama upravlja sa 737 nekretnina u srcu Pariza oko bulevara San Mišel, gradske četvrti Odeon i Jelisejskih polja, površine gotovo 56.000 kvadratnih metara u vrednosti oko 595.5 miliona evra.

U Londonu ima 27 nekretnina - kod Trga svetog Jakova, u četvrti Kensington i Ulici Bond, površine oko 4.600 kvadrata koje se procenjuju na oko 108.5 miliona evra.

U Švajcarskoj, naročito u Ženevi i Lozani, crkva u vlasništvu ima 140 poseda koji pokrivaju 16.000 kvadratnih metara i vrede više od 91 milion evra.

Neprocenjiva imovina u Italiji

Vatikan je u Rimu izgradio zgrade, a najviše u dve glavne ulice koje se spajaju kod Trga svetog Petra, uključujući poznatu "ulicu pomirenja" (Via della Conciliazione).

Danas je APSA zadužena za iznajmljivanje 2.400 stanova te 600 kancelarija i trgovina u Italiji, što joj je donelo 99 miliona evra 2019. godine.

Oko 15 odsto ih je na otvorenom tržištu, za 30 odsto je subvencionisan najam, naročito osoblju i penzionisanima, a ostatak su zdanja u kojima su vatikanske institucije ili se besplatno pozajmljuju školama i univerzitetima.

Galantinov cilj je unaprediti "isplativost" vatikanske imovine, napominjući da su neki stanovi prazni, a drugi dotrajali.

Navodi da je teško utvrditi vrednost imovine u Italiji, ne samo zato što su zgrade poput Bazilike svetog Petra neprocenjive, nego bi se i njihova vrednost mogla rastegnuti do nekoliko milijardi evra samo za nekretnine koje su na tržištu najma.

Dodatno, prenosi Index, postoje na stotine stanova kojima upravlja ministarstvo koje nadgleda misionarske aktivnosti crkve, čime uprihode još tri do četiri milijarde evra, navodi ekonomski list Il Sole 24 Ore.

APSA još uvek izrađuje popis svoje imovine u Italiji, a Galantino se nada da će se to završiti do proleća.

Sporni poslovi

Papa Franjo stavio je nedavno pod kontrolu APSA-e londonska imanja koja je moćni državni sekretarijat, centralna uprava Vatikana, stekla indirektnim poslovima preko italijanskih posrednika.

Među njima je zgrada na adresi Sloane Avenue 60, u srcu londonske ekskluzivne četvrti Čelsi, koja je kupljena u dve faze od 2014.

Italijanski finansijer koji je u tom poslu delovao kao vatikanski posrednik uhapšen je prošle godine zbog optužbi za korupciju, ali je u međuvremenu oslobođen.

Godinu ranije vatikanska policija sprovela je racije u kancelarijama Državnog sekretarijata, a prošle godine naprasno je otpušten kardinal Anđelo Beću koji je u vreme dogovaranja tog posla bio njegov visoki zvaničnik.

Crkvi je ugled narušen i nakon što je investicioni fond sa sedištem na Malti, koji upravlja još jednim njenim londonskim imovinskim portfeljom s pet luksuznih stanova, novac iskoristio za ulaganje u film "Rocketman" o muzičkoj zvezdi Eltonu Džonu, homoseksualcu.

Papa je rekao da želi da se povuče iz svih tih ulaganja što je pre moguće kako bi smanjio svaki rizik od narušavanja ugleda crkve.

Skandali s imovinom nisu ništa novo. Vatikanski sudovi prošlog meseca su osudili bivšeg šefa Vatikanske banke (IOR) na devet godina zatvora zbog pronevere i pranja novca povezanih s koruptivnim poslovima s nekretninama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: