Huavej - sa telefona na svinje

Kad veliki proizvođači elektronike žele da izbegnu pad prihoda, obično šire svoju proizvodnju i predstavljaju nove proizvode.

Svet

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Ponedeljak, 22.02.2021.

13:11

Huavej - sa telefona na svinje
Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

Ali u Huaveju su se odlučili na pomalo neobičan potez.

Naime, ovaj kineski proizvođač pametnih telefona i potrošačke elektronike zbog američkih sankcija je izgubio vodeće mesto među proizvođačima pametnih telefona na svetu. Prvo su prodali svoj brend Honor i to za, procenjuje se, 15 milijardi dolara, što će sigurno poboljšati situaciju u kompaniji, iako analitičari procenjuju da bi pad u ovoj godini mogao dosegnuti 60 odsto.

Kako se situacija, prema svemu sudeći, neće uskoro promeniti, u Huaveju su se okrenuli nekim zanimljivim rešenjima.

Tako su odlučili da počnu industrijski uzgoj svinja. Naime, u Kini se nalazi 50 odsto svetskih svinja, a u Huaveju su odlučni da u svinjac dovedu napredna tehnološka rešenja. Velike farme već koriste tehnologiju kako bi nadzirali koliko hrane svinje jedu, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i težina. U Huaveju ističu kako je uzgoj svinja izvrsno područje u kojem mogu pokazati kako tehnologija prepoznavanja lica i 5G mreža mogu unaprediti tradicionalne industrije.

No, svinjarstvo nije jedina industrija u koju Huavej želi da uvede promene. Oko su bacili i na rudarstvo. Uvereni su da mogu tu, inače prljavu industriju, pretvoriti u industriju u kojoj su manje radnika može raditi sigurnije, učinkovitije i čistije, prenosi Zimo.

Međutim, to ne znači da je Huavej odustao od potrošačke elektronike. Kako je otkrio osnivač i šef kompanije Ren Žengfei, i dalje će širiti svoje linije potrošačke elektronike, poput televizora ili računara.

Možemo preživeti i bez oslanjanja na prodaju telefona, uveren je Ren. No, uprkos tome iz Huaveja i dalje planiraju predstavljanje novih flegšip uređaja - P50 i Mate 50.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: