Šta sve može "verni sledbenik" Ohotnik? VIDEO

Moskva -- Ruski teški jurišni dron S-70 Ohotnik može da pogađa ciljeve po komandi sa lovca Su-57, saopštio je pilot Evgenije Frolov, koji ga je testirao sa zemlje.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia/Video screen grab/Russian Defence Ministry/TASS
Foto: Profimedia/Video screen grab/Russian Defence Ministry/TASS

Bespilotna letelica se pravi u skladu sa konceptom "vernog sledbenika". Ona deluje zajedno sa Su-57 i koristi čitav arsenal oružja lovca pete generacije. Konačnu odluku o upotrebi oružja Ohotnika donosi pilot aviona.

Prema rečima Frolova, pilotu ne mora ništa da se kaže kako bi dao instrukcije bespilotnoj letelici. Su-57 sam određuje koju će mu metu dodeliti i Ohotnik napada.

"On napada sa informacijama koje je dobio od lovca", rekao je Frolov za televiziju Rusija 1.

Operater Ohotnika na zemlji takođe poseduje komandne dugmiće, identične sa onima u lovcu, tastaturu i nekoliko multifunkcionalnih ekrana koji prikazuju razne informacije iz sistema i kamera drona.

"U budućnosti će ovaj aparat biti automatizovan, neće biti takvih centara upravljanja, a najverovatnije, neće biti ni ručnog upravljanja", saopštio je Frolov.

Pročitajte još:

Rusija izvela 17 napada na teroriste u Siriji VIDEO

Ohotnik je prvi put poleteo 3. avgusta 2019. godine. Ranije je izvor u ruskoj vojnoj industriji saopštio Sputnjiku da je Ohotnik već izveo seriju letova sa funkcionalnim simulatorima navođenih raketa vazduh-vazduh kako bi se ocenila oprema aparata i glava za usmeravanje projektila. Tokom testiranja leta dron je bombardovao kopnene mete na poligonu Ašuluk, prenosi Sputnjik.

Novisibirska fabrika Čkalova trenutno radi na još tri prototipa bespilotne letelice Ohotnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu