Više od Belgije i Novog Zelanda zajedno: Zašto bitkoin troši toliko struje?

Kriptovaluta bitkoin troši više energije nego Novi Zeland i Belgija zajedno.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2021.

18:20

Više od Belgije i Novog Zelanda zajedno: Zašto bitkoin troši toliko struje?
Foto: Epa/RITCHIE B. TONGO

Kako nešto virtuelno može da zahteva tolike kapacitete za proizvodnju električne energije?

Ako čitate ovaj članak, trošite struju. To vredi i za svaku Gugl pretragu, poslati imejl i fotografiju sačuvanu u „oblaku“ na internetu. Što su naši životi „digitalniji“, to više struje trošimo. A sada se pojavila jedna svima zanimljiva digitalna valuta – bitkoin.

Na Univerzitetu Kembridž izračunali su da godišnje mašine koje stoje iza te kriptovalute potroše više nego cela Holandija sa svojih preko 17 miliona stanovnika, piše DW.

Kako je vrednost bitkoina skočila, i preko 50.000 dolara po „komadu“, tako je porasla i potrošnja energije na njega.

Koliko je bitkoinu zapravo potrebno struje?

Teško je doći do apsolutnih brojeva zbog kompleksne prirode takve jednačine, ali početkom 2017. bitkoin je trošio 6,6 teravat-sati struje godišnje, a u oktobru 2020. to je već naraslo na 67 teravata. Samo nekoliko meseci kasnije potrošnja je skoro udvostručena na oko 121 teravat-časova, izračunali su naučnici s Kembridža, kažu dovoljno da ceo taj univerzitet ima struje za skoro 700 godina.

Prema istoj računici, da je bitkoin država, samo 30 zemalja sveta trošilo bi više struje od njega. Njegova potrošnja nadmašuje onu u UAE, Holandiji, Filipinima, Belgiji, Austriji ili Izraelu, na primer.

Holandski ekonomista Aleks de Vris je umereniji i smatra da bitkoin troši 77 teravat-sati struje godišnje, što je i dalje pozamašna brojka.

Danas je svim data centrima sveta – onima velikih tehnoloških kompanija, klauda, interneta i finansijskog sistema – potrebno oko 200 teravata električne energije godišnje, prema De Vrisu.

„Trenutno bitkoin troši oko polovine te energije“, kazao je on za DW.

Poređenja radi, jedna jedina transakcija bitkoina 2018. Godine imala je isti energetski „otisak“ kao 80.000 Vizinih transakcija, a sada je taj odnos jedan prema 453.000 transakcija, prema podacima Digikonomista, sajta „posvećenog razotkrivanju neželjenih posledica digitalnih trendova“.

Zašto mu je uopšte potrebna energija?

Bitkoin je virtuelna valuta, što praktično znači da ga održava masivna kompjuterska mreža. Kako bi se sve pratilo i mreža ostala bezbedna, koristi sistem nazvan „blokčejn“. On beleži sve transakcije i svako u mreži dobija kopiju a svaka kopija povezana je sa svakom drugom. Kako je sve međusobno povezan očekivano je da je sistem bezbedan. I svako može da postane njegov deo, potreban je samo snažan u tu svrhu sklopljen kompjuter, što jači to bolje. Ti kompjuteri rešavaju sve teže matematičke probleme kako bi to sve funkcionisalo, ali da bi izbegli pregrevane, moraju se hladiti, što takođe troši energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: