Rekord: Stan prodat za 156.000 evra po kvadratu

Hongkong -- Iako Hongkong prolazi kroz najtežu recesiju u poslednjih nekoliko godina, njegovo tržište nekretnina i dalje cveta.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: SuperOhMo/Shutterstock
Foto: SuperOhMo/Shutterstock

Naime, tamo je upravo prodat nov stan od 313 kvadratnih metara za 49 miliona evra, što je rekordna cena od 156.000 po kvadratu, izvestili su lokalni mediji.

Petosoban stan, smešten u elitnoj četvrti Hongkonga na brežuljku Mid-Levels, kupljen je za 459,4 miliona hongkonških dolara, ali to nije rekord kada su u pitanju nekretnine u ovoj posebnoj administrativnoj regiji Kine.

Ali, njegova cena po kvadratu je bez presedana i odražava razlike u bogatstvu u bivšoj britanskoj koloniji.

Nakon višemesečnih protesta tokom 2019, privreda Hongkonga oseća punu težinu posledica pandemije i zatvaranja granica, prenosi Index.

BDP ove poluautonomne regije Kine u 2020. se smanjio za rekordnih 6,1 odsto, a stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 6,6 odsto, što je najviše u poslednjih 16 godina.

Grad kontrasta

Hongkong je bez sumnje grad upečatljivih kontrasta.

S jedne strane se na njegovim ulicama može primetiti koncentracija ekstravagantnih luksuznih automobila, a sa druge veliki broj starijih ljudi koji skupljaju ostatke kartona da bi ih odneli na reciklažu i zaradili sitan novac za puko preživljavanje.

Ipak, ovom prodajom Hongkong nastoji da potvrdi da ne prolazi kroz krizu.

Cena kvadrata koju je nepoznati kupac platio za ovu nekretninu srušila je raniji rekord iz 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu