Nemačka spušta rampu za radnike sa Balkana? Tema posvađala poslanike Bundestaga

Kakva je budućnost za radnike iz regiona koji planiraju da idu u Nemačku?

Izvor: Nezavisne novine
Podeli
Foto: Depositphotos, potowizard
Foto: Depositphotos, potowizard

Nemci objavili popis plata: Koliko tamo zarađuju pekari, vozači, keramičari?

Predlog nemačke desničarske ekstremističke stranke AFD da se ukine Pravilo za Zapadni Balkan za dovođenje nekvalifikovane radne snage u Nemačku izazvao je otpor svih ostalih poslaničkih frakcija u Bundestagu, koje su jednoglasno najavile da će predlog odbaciti.

AFD želi da se ovo pravilo ukine da bi taj posao mogli dobiti nemački radnici, kao i da se prekine praksa da, kako tvrde, loše plaćeni balkanski radnici smanjuju plate u niskoplaćenim sektorima u nemačkoj privredi, pišu Nezavisne novine.

Volfgang Štrengman Kun, poslanik Zelenih, rekao je da je predlog AFD-a mešavina nepoznavanja ekonomije i netrpeljivosti prema strancima.

"Tipično za vas, u vaš predlog ste ugradili mržnju prema strancima, koju ste potkrepili kvaziargumentima koji nemaju veze sa stvarnosti", rekao je on i podsetio na istraživanja nezavisnih instituta, koji su ocenili da pravilo ne ugrožava domaću snagu, pomaže nemačkoj ekonomiji, ne dovodi do smanjenja plata i ne opterećuje socijalni sistem Nemačke.

"Da ste to pročitali, škodilo bi vam jer tamo ima previše činjenica", rekao je on.

Johanes Fogel iz nemačkih Liberala istakao je da je ovaj predlog raskrinkao lažnu zabrinutost AFD-a za više reda u oblasti useljavanja, kako bi pokušali oteti koji glas od glasača s političkog centra.

"Maske su danas pale jer crno na belo se ovde pokazuje da je AFD protiv bilo kakvog useljavanja, čak i kada je ono nesporno u korist nemačke privrede. Njima nije do pravila o useljavanju nego da iskale svoja osećanja prema državljanima BiH ili drugim ljudima s tog područja i to treba jasno reći", rekao je Fogel.

Maks Štraubiger, poslanik bavarskog CSU-a, rekao je da je predlog AFD-a besmislen pošto on nije usvojen jer su to tražili balkanski radnici, već su to tražili nemački poslodavci, i podsetio da prednost imaju domaći i evropski radnici.

"Bilo bi sjajno da ste pravilo prvo pročitali. Posao dobijaju radnici sa zapadnog Balkana koji su plaćeni u skladu s platom predviđenom za tu konkretnu branšu. To znači da 45-godišnji radnik s Balkana zaposlen u skladu s strukom mora biti plaćen 3.905 evra bruto, a ne kako vi brbljate da Balkanci pritiskaju plate nemačkih radnika na dole", rekao je on.

Danijela Kolbe iz SPD-a je rekla da je govor napisala pre nego što je čula izlaganje AFD-a.

"Naravno da ništa nisam morala menjati, jer su napisali sve što se moglo očekivati - sadržajno tanko, promašeno, a najviše od svega kontraproduktivno. I sami ste spomenuli da pravilo sadrži odredbu o prednosti za domaće radnike. Ili da to preformulišem, kako biste vi u AFD-u možda lakše shvatili - u tom pravilu domaći radnici imaju prednost, dakle niko nemačkim radnicima ne oduzima radna mesta", rekla je Kolbeova. Podsetila je da je pre uspostavljanja pravila kao predlog njene stranke nemački azilantski sistem bio preopterećen ljudima sa zapadnog Balkana koji su se želeli da se zaposle u Nemačkoj.

Ona je citirala šefa nemačke građevinske branše, koji je rekao da bi bez radnika sa zapadnog Balkana ova branša ušla u krizu.

"Da li to želite? Poštedite nas vaših besmislenih stavova. Vi za naše radnike niste učinili ništa. Prestanite nam oduzimati vreme apsurdnim predlozima", rekla je.

U narednoj parlamentarnoj fazi ovaj predlog ide u raspravu po odborima, a nakon toga će biti stavljen na konačno glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu