Folksvagen: "Mi smo žrtve"

Frankfurt -- Folksvagen AG prozvao se "nenamernom žrtvom" u sukobu između dva dobavljača baterija.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, blinow61
Foto: Depositphotos, blinow61

Kompanija je pozvala američku vladu da produži odlaganje za kupovinu baterija koje su ključne za planiranu američku proizvodnju električnih vozila.

Američki odbor za međunarodnu trgovinu (ITC) stao je u sredu na stranu LG kema (LG Chem) u slučaju poslovne tajne, ali je dopustilo kompaniji SK inovejšn uvoz komponenata za domaću proizvodnju litijum-jonskih baterija za Fordov F-150 program električnih automobila tokom četiri godine i za Folksvagenove američke linije električnih vozila dve godine.

Folksvagen je u petak rekao da će zatražiti da se njegov izlazak "produži na najmanje četiri godine kako bi se dobio odgovarajući prelazni rok".

"Na kraju, nadamo se da će dva dobavljača rešiti ovaj spor van suda", kažu u Folskvagenu.

Nemački proizvođač automobila uložio je 800 miliona dolara u izgradnju električnih vozila u Tenesiju i u zapošljavanje stotina radnika, prenosi SEEbiz.

"Folksvagen će preduzeti sve potrebne korake kako bi omogućio da ispunimo svoju obavezu pružanja kvalifikovanih poslova ponosnim radnicima iz Tenesija", rekao je proizvođač automobila.

U četvrtak je izvršni direktor Forda Džim Farli javno ohrabrio LG kem i SK inovejšn da postignu dogovor. Folksvagen i Ford prethodno su upozorili da bi spor mogao poremetiti isporuku ključnih delova za električna vozila i da bi mogao značiti otpuštanja u SAD tokom pandemije kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu