Folksvagen: "Mi smo žrtve"

Folksvagen AG prozvao se "nenamernom žrtvom" u sukobu između dva dobavljača baterija.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.02.2021.

09:45

Folksvagen:
Foto: Depositphotos, blinow61

Kompanija je pozvala američku vladu da produži odlaganje za kupovinu baterija koje su ključne za planiranu američku proizvodnju električnih vozila.

Američki odbor za međunarodnu trgovinu (ITC) stao je u sredu na stranu LG kema (LG Chem) u slučaju poslovne tajne, ali je dopustilo kompaniji SK inovejšn uvoz komponenata za domaću proizvodnju litijum-jonskih baterija za Fordov F-150 program električnih automobila tokom četiri godine i za Folksvagenove američke linije električnih vozila dve godine.

Folksvagen je u petak rekao da će zatražiti da se njegov izlazak "produži na najmanje četiri godine kako bi se dobio odgovarajući prelazni rok".

"Na kraju, nadamo se da će dva dobavljača rešiti ovaj spor van suda", kažu u Folskvagenu.

Nemački proizvođač automobila uložio je 800 miliona dolara u izgradnju električnih vozila u Tenesiju i u zapošljavanje stotina radnika, prenosi SEEbiz.

"Folksvagen će preduzeti sve potrebne korake kako bi omogućio da ispunimo svoju obavezu pružanja kvalifikovanih poslova ponosnim radnicima iz Tenesija", rekao je proizvođač automobila.

U četvrtak je izvršni direktor Forda Džim Farli javno ohrabrio LG kem i SK inovejšn da postignu dogovor. Folksvagen i Ford prethodno su upozorili da bi spor mogao poremetiti isporuku ključnih delova za električna vozila i da bi mogao značiti otpuštanja u SAD tokom pandemije kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: