"Zaboravite bitkoin": Rešenje je - kanabis?

Čini se da su sada svi "poludeli" za bitkoinom i žele da uhvate taj voz - od malih investitora, do velikih kompanija.

Svet

Izvor: B92

Subota, 13.02.2021.

11:50

Foto: Depositphotos, Opra2010

Da li bitkoin može još više porasti? Naravno. Ipak, piše investitor i autor Kit Spajts, to možda nije najbolje mesto gde investitori mogu da "parkiraju" svoj novac. Postoje mnogo solidnije alternative. "Zaboravite bitkoin - bolje je kupiti akcije u vezi sa kanabisom. Te akcije pripadaju Kresko labsu", navodi za Motli ful dalje Spajts.

Lider američke industrije kanabisa

Kresko nije toliko odomaćeno ime kao što je bitkoin. Ipk, kompanija se kotira kao jedna od vodećih u američkoj industriji kanabisa.

Kada je Kresko osnovan 2013. godine, kanabis nije bio ni blizu prihvaćen u SAD kao što je sada. Danas, kompanija posluje u devet saveznih država. To uključuje matičnu državu ove kompanije - Ilinoj, kao i najveće legalno tržište kanabisa - Kaliforniju. Zajedno, tržišta koja kompanija pokriva čine 60 odsto ukupnog tržišta u SAD.

Izaberite ključnu kariku u lancu snabdevanja kanabisom i Kresko je verovatno tu. Kompanija je ogroman proizvođać kanabisa, sa čak 56.000 kvadratnih metara zemljišta. Takođe je vodeći prodavac brendiranih proizvoda u ovoj industriji. Kresko poseduje i upravlja sa čak 19 maloprodajnih prodavnica kanabisa. Takođe, više od 830 radnji širom SAD prodaje njihove proizvode.

Kompanija nastavlja sa impresivnim rastom. U trećem kvartalu prošle godine, Kresko je ostvario rekordne prihode od 153 miliona dolara, što je rast od 63 odsto u odnosu na kvartal pre toga. To je bio treći uzastopni kvartal u kome je kompanija ostvarila rast prihoda od više od 40 odsto.

Kresko je već profitabilan. U trećem kvartalu, prijavili su neto prihod od 4,9 miliona dolara.

Više potencijalnih katalizatora


Čak i fanovi bitkoina će verovatno priznati da je njegova cena podložna velikim fluktuacijama. I dok bi kriptovaluta mogla još da raste ove godine, nema nikakvih sigurnih pokazatelja da će se to desiti ili prekretnica kojima bismo se mogli radovati. Kresko, sa druge strane, ima mnoštvo katalizatora koji mogu ubrzati proces na putu ka rastu.

Neki od ovih katalizatora su izuzetno stabilni i čvrsti. Na primer, Kresko je nedavno dobio dozvolu da u Arizoni prodaje "rekreacionu" marihuanu. Kompanija već upravlja zalihama kanabisa za medicinske upotrebe u toj zemlji.

Drugi katalizatori možda nisu toliko solidni i sigurni, ali bi trebalo da budu dovoljno sigurni da na njih možete da se kladite. Naime, čini se da je Njujork na putu ka legalizaciji rekreacione upotrebe marihuane ove godine. Kresko tu trenutno posluje na tržištu medicinskog kanabisa. Njegove akcije skoro sigurno bi skočile ako bi se Njujork odlučio na legalizaciju.

Možda najveće vesti za Kresko mogle bi da dođu sa nacionalnog nivoa. Sa demokratama koje kontrolišu Kongres i Džoom Bajdenom u Beloj kući, šanse za reforme regulacije kanabisa veće su nego ikad.

Postoji šansa da će marihuana biti dekriminalizovana na federalnom nivou. Iako nije isto kao potpuna legalizacija širom SAD, moguće je da države individualno donesu svoje zakone koje su u vezi sa kanabisom. Najvažnije, dekriminalizacija bi omogućila Kresku da lansira svoje akcije na šire američko tržište, omogućavajući tako mnogim investitorima da ulože u nju.

Bolje od bitkoina?


Praktično je nemoguće znati koliko bi bitkoin mogao da vredi. Ali sa Kreskom, postoje jake šanse da će akcije vredeti više nego što trenutno vrede. Treći kvartal Kreska je u istoj ravni sa velikim američkim rivalima. Međutim, njegova tržišna kapitalizacija je trenutno između 38 i 71 odsto niža od tržišne kapitalizacije ovih drugih kompanija.

Takođe, Kreskove akcije skočile su više od 60 odsto dosad. Poređenja radi, bitkoin je oko 50 odsto. Kresko je od početka 2021. godine u boljem položaju nego bitkoin. "Mislim da će i nadalje biti bolji nego bitkoin", zaključio je Spajts.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: