Zašto sajberkriminalcima rad od kuće ide naruku?

Pandemija koronavirusa donela je mnogo promena u načinu života i rada celom svetu, a tome su se, sem građana i poslodavaca, prilagodili oni koji love u mutnom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 05.02.2021.

15:24

Zašto sajberkriminalcima rad od kuće ide naruku?
Foto: Profimedia

Naime, u svim državama preporučeno je da se omogući rad od kuće, a primetan je porast kupovine iz fotelje, preko interneta.

Ta situacija, odnosno upotreba tehnologija u poslovnom i svakodnevnom životu u poslednjih godinu dana je doprinela da sajber kriminal, koji nije novina, procveta, rečeno je na nedavno održanom virtuelnom panelu "Partnerstva i zaštita", prenosi Dnevnik.

Sajber kriminalci ne operišu u fizičkom svetu i pandemija koronavirusa njihov posao nije omela, naprotiv, može se reći da im je samo pomogla, rekla je direktorka jedinice za digitalni kriminal u kompaniji Majkrosoft Ejmi Hogan-Burni. Prelazak na rad od kuće, dodala je, promenio je IT strukturu.

Pre su svi zaposleni bili na jednom mestu, na istom serveru i lakše je bilo obezbediti ih, a sada je radno okruženje rasformirano i zaposlene je mnogo teže zaštiti od napada sajber kriminalca, koji su veoma vešti i nemilosrdni i stalno traže načine za primenu novih tehnika kako bi bili uspešniji, ukazala je Hogan-Burni.

Iako nisu promenili mehanizme napada, sajber kriminalci su promenili načine na koje ljude varaju, odnosno pandemija im je dala mnogo više kanala komunikacije s potencijalnim žrtvama, istaknuto je na ovom skupu. Na početku pandemije su koristili strah i upućivali mejlove i poruke s “phishing” domenima, a potom su prešli na restrikcije koje su uvedene širom sveta u vezi sa putovanjima i informacije o razvoju novih vakcina. Tako su se sajber kriminalci uključili u geopolitička zbivanja zarad veće dobiti, a ovakvim napadima su se služili zarad sajber špijunaže kompanije i krađe poverljivih informacije.

Obično se za otkup informacija traži određeni iznos u bitkoinima, koje korisnik treba da uplati na račun koji je samo privremeno napravljen u te svrhe. Informacije koje se kradu su podaci o prenosima sredstava, brojevi računa firme s lozinkama i sve što je vredno jednoj kompaniji, napominje Ejmi Hogan-Burni.
Prema podacima Interpola, sajber kriminal znatno je porastao za vreme pandemije, pre svega zbg veće upotrebe kućnih računara i mrežne infrastrukture, što je pomoglo sajber kriminalcima da povećaju broj napada kako bi povećali dobit. Pre pandemije, ovi kriminalci su morali sami da obezbede infrastrukturu, a sada smo im, u neku ruku, pomogli.

Veliki problem je nastao kada su korišćenjem dark web-a i infrastrukture privatnih korisnika sajber kriminalci počeli da upadaju u državne sisteme širom sveta. Najviše problema na početku pandemije bilo je prilikom nabavke zaštitne opreme, a sada pri nabavci vakcina. Postoji veliki broj ljudi spremnih da prevare, istakao je direktor za sajber kriminal u Interpolu Kreg Džons i dodao da, iako se zbog pandemije naš svet i način rada promenio iz korena, sistem rada sajber kriminala nije se promenio, jer oni oduvek rade od kuće.

Oprez pri onlajn kupovini

Kada se kupuje onlajn, ukazali su učesnici ovog panela, uvek je neophodna velika opreznost, a najbolje je kupovati od proverenih prodavaca i nikome ne davati poverljive podatke vezane za bankovne račune. Kako su ukazali panelisti, većina prodavnica prešla je na onlajn prodaju, a mnogo je kupaca koji robu naručuju, a da pre toga ne provere od koga. Nažalost, sve je više slučajeva krađe novca - ali i praznog računa, koji sajber kriminalci isprazne pošto im je kupac/korisnik dao broj računa, pa čak i šifru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: