Hitan sastanak zbog Gejmstopa

Vašington -- Američka ministarka finansija DŽenet Jelen sazvaće ove nedelje hitan sastanak s najvišim finansijskim regulatorima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia/UPI
Foto: Profimedia/UPI

Sastanak će biti sazvan povodom volatilnosti na tržištu kapitala izazvanog lavinom ulaganja investitora amatera u akcije GejmStopa, u srebro i druge deonice, a koja je pokrenuta na društvenim mrežama.

Jelenova će na sastanak pozvati šefove Komisije za hartije od vrednosti, Federalnih rezervi, Banke Federalnih rezervi Njujorka i Komisije za terminsko robno tržište, objavilo je Ministarstvo finansija sinoć.

Ministarka finansija je pre sazivanja sastanka tražila i dobila dozvolu od advokata odbora za etiku, pokazuje dokument u koji je uvid imao Rojters, zajedno sa odobrenjem da se angažuje na širim pitanjima vezanim za industriji finansijskih usluga.

NJena odluka da zatraži ovakav izuzetak usledila je nakon izveštaja Rojtersa da će joj zbog honorara za jedan održani govor, koji će dobiti od hedž fonda Citadel -ključnog igrača u GejmStop sagi, možda biti potrebna dozvola za bavljenje ovim pitanjima koja uključuju i tu firmu.

Jedan zvaničnik Ministarstva finansija, koji je odbio da bude imenovan, rekao je da će sastanak biti održan ove nedelje, moguće već u četvrtak.

"Ministarka Jelen smatra da je integritet tržišta važan i zatražila je raspravu o nedavnoj volatilnosti na finansijskim tržištima i da li su nedavne aktivnosti u skladu sa propisima o zaštiti investitora i fer i efikasnim tržišnim praksama", rekla je portparolka ministarstva Aleksandra LaManja u izjavi za britansku agenciju.

Akcija Jelenove dolazi nakon višednevnog spiralnog rasta akcija prodavca video igara GejmStopa, zatim kompanije Kos koja proizvodi slušalice, bioskopskog lanca AMC Entertejnment i drugih akcija i robe koje su favorizovane na forumu "VolStritBets" na društenoj mreži Redit.

Armija običnih ljudi, učesnika na tom forumu, počela je da licitira na Vol Stritu kako bi primorala trgovce koji se bave takozvanim "šortovanjem" akcija da zatvore svoje pozicije uz velike gubitke, što je akcije GejmStopa vinulo do vrtoglavog maksimuma od 483 dolara sa početnog nivoa od 18 dolara.

Međutm, entuzijazam Reditovih aktivista je splasnuo, pri čemu se GejmStop "spustio na zemlju" i zaključio trgovanje u utorak s padom od 60 posto, na 90 dolara, ostavljajući mnoge trgovce u ogromnim gubicima. Takođe su pale cene srebra.

Američka Komisija za hartije od vrednosti je upozorila prošle nedelje da „ekstremna volatilnost cena akcija ima potencijal da izloži investitore brzim i ozbiljnim gubicima i potkopa tržišno poverenje“.

Akcije GejmStopa su jutros na trgovanju pre otvaranja NJujorške berze ostale na nepromenjenom nivou, jer su trgovci čekali da vide da li će možda oživeti pritisak protiv "šortovanja" koji su pokrenuli mali investitori na Reditu, prenosi CNBC.

Prema poslednjim raspoloživim podacima akcije te firme su trgovane na nivou od 91,44 dolara, a tokom januara su zabeležile skok cene od 1.625 posto, pri čemu samo prošle nedelje od 400 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu