Rusija i Kina najavile proizvodnju aviona velikog dometa

Moskva, Peking -- Proizvodnja širokotrupnog aviona velikog dometa CR929, koji su zajednički napravile Rusija i Kina, trebalo bi da počne 2021. godine.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Shutterstock/KVN1777
Foto: Shutterstock/KVN1777

To je objavio šangajski „Icaj global", pozivajući se na glavnog inženjera za preliminarna istraživanja Kineske korporacije komercijalnog vazduhoplovstva (SOMAS) Čžan Čžigana, prenosi Sputnjik.

Inženjer je pojasnio da će montaža prvog primerka aviona značiti da su strane usaglasile i utvrdile parametre aviona, kao što je oblik trupa, njegova veličina, osnovne materijale i izbor glavnih dobavljača.

„Ako bude moguće, mi se iskreno nadamo, da će neki od osnovnih sistema imati dva ili više dobavljača“, kaže inženjer i ukazuje da će to obezbediti kontinuirano poslovanje.

Rusko-kineski projekat širokotrupnog aviona velikog dometa realizuje se od 2014. godine. Avion zajednički prave Ujedinjena avionska korporacija i kompanija „Craic“, deo kineske kompanije SOMAS, sa sedištem u Šangaju.

Ruska strana je odgovorna za konzole krila, srednji deo i mehanizaciju krila, a kineska za trup, prednji deo aviona i krila.

Bazna verzija aviona CR929-600 može da preveze 280 putnika na udaljenost do 12.000 kilometara. Avioni će se sastojati iz modifikacije sa produženim trupom CR929-700 i skraćenim trupom CR929-500.

Prvi probni let je previđen 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu