Bitka za brodske kontejnere katapultirala cenu prevoza 300 odsto

Singapur -- Kritičan nedostatak brodskih kontejnera katapultirao je cene transporta tereta i izazvao kašnjenja isporuka robe kupljene u Kini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Avigator Fortuner/Shutterstock
Foto: Avigator Fortuner/Shutterstock

Pandemija i neujednačen globalni ekonomski rast doveli su do ovog problema prvo u Aziji, ali su pogođeni i drugi delovi sveta.

U decembru su cene brodskog kargo transporta skočile 264 posto za rutu od Azije do Severne Evrope u odnosu na godinu dana ranije, prema rečima Mirka Vojcika, menadžera u kompaniji Rezilijans 36 za procenu i rešavanje rizika u lancu snabdevanja, prenosi CNBC.

Cena brodskog prevoza tereta od Azije do zapadne obale SAD povećana je za 145 procenata u odnosu na prošlu godinu.

U poredenju sa martom prošle godine, cene kontejnerskog transporta iz Kine za SAD i Evropu porasle su za 300 odsto, izjavio je Mark Jeger, izvršni direktor kompanije Redvud logistiks. On navodi da spot cene idu i do približno 6.000 dolara po kontejneru u odnosu na uobičajenu tarifu od 1.200 dolara.

Prema Jegeru, porasle su i cene iz SAD, mada ne tako dramatično.

"Razlog je taj što Kinezi insistiraju na tome da vrate prazne kontejnere u svoju zemlju, pa je američkim izvoznicima teško da obezbede kontejner", dodao je on, napominjući da se tri od četiri kontejnera "vraćaju prazni" iz SAD u Aziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu