Prodaja električnih vozila porasla za 43 odsto: Najdalje otišla Norveška

U 2020. godini prodaja električnih vozila na međunarodnom nivou porasla je za 43 odsto.

Svet

Izvor: Indikator.ba

Ponedeljak, 25.01.2021.

08:55

Prodaja električnih vozila porasla za 43 odsto: Najdalje otišla Norveška
Foto: guteksk7/Shutterstock

Najdalje u kupovini električnih automobila otišla je Norveška, gde je udeo tih vozila u prodaji novih automobila u 2020. godini iznosio 54,3 odsto.

Podaci pokazuju da je 4,2 posto novih vozila na svetu bilo električno.

Istina, građani bogatih skandinavskih zemalja najviše su napredovali u kupovini, ali predviđanja su da će vrlo brzo električna vozila postati dostupna građanima drugih zemalja bez uobičajenih poreznih podsticaja i subvencija koje uvode vlade širom sveta, prenosi Indikator.

Norveška je razvila državnu strategiju da najkasnije do 2025. godine u potpunosti iskoreni prodaju benzinskih i dizel automobila kao novih vozila u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: