Mask nudi 100 miliona dolara nagrade

Šef Tesla motorsa, Ilon Mask juče je na Tviteru obećao 100 miliona dolara nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljen-dioksida.

Izvor: Al Jazeera
Podeli
Foto: Epa/JUSTIN LANE
Foto: Epa/JUSTIN LANE

Hvatanje emisija koje zagrevaju planetu postaje kritični deo mnogih planova u borbi protiv klimatskih promena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u toj tehnologiji, s naporima usmerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljen-dioksida, prenosi Al Džazira.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primeni tehnologije za hvatanje ugljen-dioksida ako zemlje žele postići ciljeve da neto emisije štetnih gasova budu sveden na nulu.

"Doniram 100 miliona dolara nagrade za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljen-dioksida", napisao je Mask na Tviteru, nakon kojeg je usledio drugi tvit u kom je obećao više detalja iduće nedelje.

Suosnivač kompanije Pejpal, koju je prodao, Mask danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svetu. Osim Tesle, na čelu je kompanije SpaceX kao i Neuralinka, startapa koji se bavi povezivanjem mozga s računarima.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljen-dioksida kao deo svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu