"Nemaju sopstvena uverenja, prate većinu da ne bi izgledali kao crne ovce"

Moskva -- Postoje šanse da će rezolucija Evropskog parlamenta o zaustavljanju izgradnje projekta Severni tok 2 dobiti podršku većine poslanika.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ipak, dokument predstavlja preporuku i konačnu odluku će doneti odgovorniji političari u Savetu Evropske unije, smatra predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

"Taj nacrt nesumnjivo ima sve šanse da dobije podršku većine u Evropskom parlamentu, jer je većina poslanika EP antiruski orijentisana ili, ukoliko nemaju sopstvena uverenja, prate većinu da ne bi izgledali kao 'crne ovce' ", istakao je političar.

"Stoga se odluke neće donositi u Evropskom parlamentu, već u Savetu EU. I to je već potpuno druga priča, tamo zasedaju mnogo odgovorniji političari", zaključio je Kosačov.

Podsećanja radi, nemački list Špigl je u sredu pisao, pozivajući se na nacrt rezolucije, da Evropski parlament planira da od Evropske unije zatraži da zaustavi izgradnju gasovoda Severni tok 2 i da uvede sankcije protiv Rusije zbog hapšenja ruskog blogera Alekseja Navaljnog, prenosi Sputnjik.

Glasanje će biti održano 21. januara. Ako se rezolucija usvoji, sankcije se neće izricati automatski već mogu biti primenjene samo odlukom svih 27 članica EU putem mehanizama Saveta EU.

Ranije je izvor iz EU saopštio da tema hapšenja Navaljnog može biti podignuta i u četvrtak na video-konferenciji lidera država EU, ali detaljnije razmatranje se očekuje 25. januara na kome će učestvovati svi ministri inostranih poslova država članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu