Zabranili reklamiranje na mrežama, među njima i Tviter

Ankara -- Turska je danas uvela zabranu reklamiranja na Tviteru, Periskopu i Pinterestu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: XanderSt / Shutterstock.com
Foto: XanderSt / Shutterstock.com

Razlog je što se te kompanije ne pridržavaju zahteva iz novog zakona koji nalaže da platforme društvenih mreža imenuju pravne predstavnike u toj zemlji

Ovaj zakon, za koji grupe za ljudska prava i slobodu medija kažu da uvodi cenzuru, obavezuje društvene medije da imaju predstavnike u Turskoj koji se bave pritužbama na sadržaj na njihovim platformama, prenosi agencija AP.

Kompanije koje odbiju da imenuju zvaničnog zastupnika podležu novčanim kaznama, zabrani oglašavanja, a mogle bi da se suoče i sa smanjenjem opsega za prenos podataka (bendvid) zbog čega bi njihove platforme bile prespore za korišćenje.

Fejsbuk je izbegao zabranu oglašavanja pošto je u ponedeljak objavio da je započeo proces izbora pravnog lica u Turskoj, pridruživši se tako LinkedInu, Jutjubu, Tiktoku, Dejlomoušunu i ruskom Vkontaktu, koji su prhvatili postavljanje pravnog lica u Turskoj.

„Nadamo se da će Tviter i Pinterest, koji još uvek nisu imenovali svoje predstavnike, brzo preduzeti potrebne korake“, izjavio je Omer Fatih Sajan, zamenik ministra za komunikacije i infrastrukturu, nakon što je u Službenom glasniku objavljena zabrana oglašavanja na tim društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu