"Crkao pas" nadmudrio češke vlasti, otvara kafiće kao lokalne ćelije političke stranke

Protestna inicijativa čeških ugostitelja Crkao pas otkrila je kako da nadmudri lokdaun i stroge sanitarne mere vlade.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 19.01.2021.

16:42

Foto: Profimedia

Odlučila je da osnuje političku stranku Otvorićemo Češku, a svi restorani, kafići, pivnice pa i radnje koje bi želele da budu otvorene i prime goste biće prijavljeni kao lokalne ćelije gde članovi održavaju političke sastanke.

"Bilo koji restoran koji se prijavi dobiće registraciju kao ćelija političke stranke. Održavaće se sastanci, a gosti će biti članovi naše političke stranke. Sastanci lokalnih skupština, političkih partija i parlamenta izuzeti su iz zakona o vanrednim situacijama", kazao je danas jedan od pokretača otpora čeških ugostitelja protiv lokdauna Jirži Janeček.

Na konferenciji za novinare u Pragu na kojoj je Crkao pas predstavio novi put da se uprkos restrikcijama otvore restorani i kafići advokat Radek Suhi rekao je da će u svakom restoranu ili radnji biti peticija neophodna da se osnuje politički pokret, a na ulazu će biti vidljiva oznaka da je to u stvari sedište lokalne partijske organizacije.

Janeček je kazao da se inicijativi pridružilo i registrovalo već preko 1.000 restorana i kafića u kojima će i u uslovima lokdauna moći da se sastaju gosti kao članovi i simpatizeri nove stranke.

"To je odgovor na to što ova vlada politički zloupotrebljava svoju moć", rekao je Janaček i dodao da buduća stranka ipak neće izaći na jesenje parlamentarne izbore.

Inicijativa Crkao pas dobila je bizarno ime po češkom epidemiološkom sistemu čija skraćenia PES znači na češkom pas, a vlada je psa odabrala i kao simbol za svaki od pet stepeni rizika u epidemiji kovid 19 za koji su vezane manje ili više stroge mere i zatvaranje i pas radosno maše repom kad je rizik minimalan ili reži i kidiše kada je na petom stepenu najvišeg rizika.

Inicijativa čeških ugostitelja koji zahtevaju od vlade da im dopusti da otvore svoje restorane, kafiće, pivnice privukla je pažnju javnosti početkom januara kada je od praznih staklenih krigli piva sa upaljenim svećama u znak protesta protiv lokdauna napravila lanac svetla od turističkog srca Praga do sedišta vlade na drugoj obali Vltave.

Kasnije, 10. januara na Staromnjestskom trgu u Pragu Crkao pas organizovao je demonstracije protiv sanitarnih mera vlade i zatvaranja privrede zbog koronavirusa na kojima se okupilo preko 2.500 ljudi, a podržali su ih i drugi privrednici iz sektora usluga koje su zbog pandemije zatvorene, nemaju prihode i osuđene su na državnu pomoć.

Crkao pas najavio je za 23. januar veći protest kada namerava da pootvara više ugostiteljskih objekata iako je ministar unutrašnjih poslova, šef Kriznog štaba Jan Hamaček danas poručio da partijski sastanci ne spadaju u istu kategoriju i izuzetak kao sastanci lokalnih odbornika ili poslanika i senatora Parlamenta Češke.

"Kršenje mera protiv kovid 19 u direktnom prenosu", prokomentarisao je Hamaček na Tviteru.

U susednoj Poljskoj ugostitelji su krenuli u otvorenu pobunu protiv sanitarnih mera vlasti i to na osnovu pravnih analiza i presedana, nedavne presude suda u mestu Opole koji je ukinuo kaznu za kršenje mera, jer kako stoji u presudi, zatvaranje privrednih objekata ne može da se naredjuje uredbom vladu, ukoliko nije uvedena krizna situacija ili vanredno stanje, već isključivo zakonom.
Foto: Depositphotos, AndreyPopov
Budući da su sanitarne mere i lokdaun doneti uredbom vlade premijera Mateuša Moravjeckog, a bez krizne situacije ili vanrednog stanja u suprotnosti su sa Ustavom Poljske tako da je vlada sada makar zapretila da oni koji otvore uprkos nacionalnom karantinu i uspeju zahvaljujući sudu da izbegnu kazne da neće dobiti pomoć od države.

I pre inicijative Gorski veto ugostitelja iz planinskih odmarališta i skijaških centara na jugu Poljske da neće više poštovati mere, koja se kao lavina početkom godine proširila po celoj Poljskoj preduzetnici u ovoj zemlji dovijali su se, kao sada Česi, da smisle kako da otvore svoj restoran ili teretanu, diskoteku a da država ne može da ih kazni.

Diskoteka Fejs tu fejs iz mesta Ribnjik na jugu Poljske otvara ovog vikenda a svi gosti će biti osnivači nove partije Štajk privrednika.

Već ranije su neki restorani otvoreni kao novi kancelarijski prostor i pozvali goste da dođu da posao koji bi inače obavljali na daljinu od kuće ili u kancelariji obave kod njih po povoljnim cenama za nekoliko sati sedenja, a istovremeno mogu da se najedu ili ponesu jelo kući.

Jedno klizalište u Lođu izmislilo je da je prodavnica cveća, ali kako je cveće na sredini leda, kupci moraju do cveća na klizaljkama, a niko im neće meriti koliko krugova ili vremena im treba.

I u Češkoj i u Poljskoj vlade su produžile lokdaun zbog pandemije kovid 19 iako se nakon strogih restrikcija uvedenih posle Božića epidemiološka situacija popravlja.

U Češkoj je dnevni priraštaj od 7.590 novozaraženih koronavirusom tokom ponedeljka za 1.800 manji nego istog dana prošle nedelje, a daleko od rekordnih preko 17.000 novozaraženih od početka ove godine.

U češkim bolnicama je trenutno 6.666 kovid 19 pacijenata, a broj preminulih porastao je za 200 i dostigao 14.646 od početka pandemije u proleće.

Vlada je u ponedeljak donela odluku da zatraži od parlamenta produženje krizne situacije zbog pandemije za još mesec dana do 23. februara a krizna situacija, stepen blaža od vanrednog stanja na snazi je u Češkoj od 5. oktobra.

U Poljskoj je nacionalni karantin sa strogim merama vlada produžila do 31. januara iako su statistike povoljnije, jer je u poslednja 24 časa u testovima otkriveno 4.835 novozaraženih, dok je jesenji rekord iznosio oko 27.000 za jedan dan ali tokom ponedeljka preminuo je 291 čovek zaražen koronavirusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: