Osuđen naslednik Samsungovog carstva

Naslednik poslovnog carstva Samsung Li Džej-Jong osuđen je na zatvorsku kaznu na ponovljenom suđenju za korupciju.

Svet

Izvor: Balkans.Al Jazeera

Ponedeljak, 18.01.2021.

09:05

Osuđen naslednik Samsungovog carstva
Foto: Profimedia

To su danas preneli lokalni mediji. Tom presudom tehnološki džin ostaje bez osobe koja donosi glavne odluke u poslovanju.

Visoki sud Seula izrekao je kaznu od 2,5 godine zatvora Liju, formalnom potpredsedniku Samsung elektroniksa, najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona i računarskih čipova, preneli su južnokorejski mediji i nacionalna agencija Jonhap.

Li već nekoliko godina vodi kompaniju nakon što je njegov otac pretrpeo srčani udar i nakon toga umro u oktobru prošle godine, prenosi Hina, pozivajući se na dpa i AFP.

U pozadini slučaja je korupcijski skandal koji je zahvatio bivšu južnokorejsku predsednicu Park Geun-Hje i Li je proglašen krivim za pronevere i davanje mita.

Li je "aktivno davao mito i posredno od predsednice tražio da koristi svoja ovlašćenja kako bi se osigurao glatki prenos vlasti na čelu poslovnog konglomerata", napisao je sud u presudi, prenosi Al Džazira Balkans.

On je ranije osuđen na pet godina zatvora za korupciju u 2017, a ta je kazna godinu kasnije pretvorena u uslovnu kaznu. No, Vrhovni sud poništio je presudu i naredio novo suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: