Novčanica od 20 dolara prodaje se za preko 57.000: Razlog - banane

Zbog greške pri štampanju, retka novčanica od 20 dolara na kojoj se nalazi nalepnica ekvadorskog proizvođača banana "Del Montea", trenutno se prodaje.

Svet

Izvor: index.hr

Subota, 16.01.2021.

17:00

Novčanica od 20 dolara prodaje se za preko 57.000: Razlog - banane
Ilustracija: Mehmet Cetin/Shutterstock

Ona se prodaje preko aukcijske kuće Heritidž okšns, a poslednja pristigla ponuda premašuje 57.000 dolara.

"Novčanica je na internet stranici Heritidž okšnsa dosad pregledana više od 4300 puta", rekao je CNN-u Dastin Džonston, potpredsednik i izvršni direktor Odjeljenja za valute aukcijske kuće iz Dalasa. Aukcija se završava 22. januara.

Novčanica potiče iz serije štampane 1996. a jedinstvena je zbog nalepnice koja se na nju verojatno slučajno nalepila između nekoliko faza štampanja.

Iz aukcijske kuće pojašnjavaju da je posebna jer je preko nalepnice otisnut serijski broj novčanice i zeleni sigurnosni žig, što upravo ovu novčanicu čini jedinstvenim primerom takve greške u svetu, prenosi Index.

Američke novčanice dolara štampaju se u tri faze: najpre se štampa naličje novčanice, zatim lice, a na kraju se štampaju serijski broj i sigurnosni žig "Treasury Seal".

Očito je da je nalepnica proizvođača banana "Del Monte" slučajno pala na papir i na njega se zalepila pre nego što su novčanice ušle u poslednju fazu izrade. Iz Heritidža kažu da je u ovom slučaju intrigantno na koji je način ova novčanica uspela da prođe sve vrlo stroge kontrole pre nego što je puštena u opticaj.

Većina novčanica koje sadrže štamparske greške među kolekcionarima se najčešće proda za između 100 i 1.000 dolara, kazao je Lenard Augsburger, koordinator numizmatičkog portala na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Dodaje da je novčanica s nalepnicom "Del Monte" nešto posebno zbog čega je i privukla toliki interes kolekcionara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: