Trampov promašaj?

Vašington -- SAD su zbog trgovinskog rata koji je Donald Tramp započeo sa Kinom izgubile 245.000 radnih mesta.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: EPA/SHAWN THEW
Foto: EPA/SHAWN THEW

Postepeno obostrano smanjivanje carina podstaklo bi rast i delimično nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.

Studiju je naručilo Američko-kinesko poslovno veće (USCBC), udruženje velikih američkih kompanija koje posluju u Kini, a izradio ju je Oksford ekonomiks.

Obostrano postupno smanjivanje carina rezultovalo bi otvaranjem 145.000 radnih mesta u SAD do 2025. godine, utvrdili su autori.

"Scenario eskalacije" pretpostavlja pak kidanje veza između dve vodeće svetske ekonomije, uz procenu da bi se u tom slučaju američki BDP mogao smanjiti za 1.600 milijardi dolara u sledećih pet godina, broj radnih mesta u 2022. za 732.000, te za 320.000 do 2025.

Studija je objavljena samo nekoliko dana pre nego što će u Belu kuću ući novoizabrani predsednik Džo Bajden i započeti veliku analizu američke trgovinske politike, uključujući konsultacije sa saveznicima o Trampovim kaznenim carinama, napominje Rojters.

Bajden je rekao da ih u dogledno vreme ne planira menjati, ali da će sarađivati sa saveznicima kako bi pritisnuo Kinu da promeni trgovinsku politiku, prenosi SEEbiz.

Predsednik USCBC-a Kreg Alen podupirao je Trampova nastojanja da promeni kinesku politiku u pitanjima trgovine i prenosa tehnologije, a sada ističe da je važno da udruženje artikuliše moguće posledice političkih odluka o američko-kineskim odnosima.

"U slučaju carina, vrlo je važno da razumemo puni ekonomski trošak takvih odluka", rekao je Alen na konferenciji za novinare.

Studija procenjuje da američki izvoz u Kinu podupire 1,2 miliona radnih mesta u SAD i da kineske multinacionalne kompanije direktno zapošljavaju 197.000 Amerikanaca. Američke kompanije su u 2019. u Kinu uložile 105 milijardi dolara, navodi se.

"Budući da će Kina u idućoj deceniji biti generator oko trećine globalnog rasta, očuvanje pristupa kineskom tržištu sve je važnije za svetski uspjeh američkih kompanija", zaključak je studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu