Uzbunjivaču 4,6 miliona $? Boingova firma plaća kaznu jer je prodavala vojsci SAD polovnu robu

Vašington -- Insitu, proizvođač dronova u vlasništvu Boinga, pristao je da plati 25 miliona dolara da bi izbegao tužbu jer su njihove letelice pravljene s polovnim delovima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Juan Aunion
Foto: Shutterstock/Juan Aunion

Između 2009. i 2017, toj kompaniji dodeljeno je ukupno sedam ugovora za isporuku dronova za Komandu za specijalne operacije vojske SAD i Mornaricu, piše Difens post.

Insitu se obavezao da će koristiti nove delove za dronove, ali bivši direktor tvrdi da su umesto njih korišćeni reparirani i reciklirani.

"Poreski obveznici zaslužuju da dobiju ono što su platili svojim novcem, naročito u slučaju kada nije bilo drugih ponuda", naveo je javni tužilac Brajan Moran. "Slučajevi poput ovog trebalo bi da posluže kao upozorenje onima koji sklapaju ugovore u vezi sa odbrambenom industrijom da za laži nema mesta kada su vojne nabavke u pitanju", dodao je Moran.

Uzbunjivač će da zaradi 4,6 miliona?

R. O’Hara, bivši direktor Insitua, prvo je podneo tužbu federalnom sudu 2015. Četiri godine pre toga, Boing je poslao O’Haru u Insitu da pomogne u zamršenom procesu povezanom sa ugovorima sa vladom, ali ga je sprečio da razotkrije važne podatke o formiranju cena kako bi se dobili ti ugovori.

O’Hara je ispričao za "Sijetl tajms"“ da je prijavio slučaj službi za etiku poslovanja Boinga 2014. i ubrzo bio otpušten.

Sama tužba je podneta po zakonu o uzbunjivanju prema čijim odredbama pojedinac može da tuži nekoga u ime vlade za lažne podatke i dobije udeo u povraćenim sredstvima. Prema tim aktima, država može da preuzme tužbu, a u slučaju da se proces uspešno okonča, O’Hara bi trebalo da dobije 4,6 miliona "zelembaća" kao poravnanje.

U međuvremenu, proizvođač dronova je saopštio da će u potpunosti sarađivati tokom istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu