Jedan od najvećih zagađivača u svetu planira grad "bez automobila"

Saudijska Arabija, vodeći proizvođač nafte u svetu, najavila je da će na obali Crvenog mora izgraditi grad "bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova".

Svet

Izvor: SEEbiz

Sreda, 13.01.2021.

14:26

Jedan od najvećih zagađivača u svetu planira grad
Saudijska Arabija; Foto: Depositphotos, afaizal

Projekat "The Line" sastavni je deo šireg projekta "Neom" vrednog 500 milijardi dolara koji je na državnoj televiziji predstavio prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Naime, planirani grad Neom se retko spominjao u javnosti otkada ga je Bin Salman najavio još 2017. godine kao ključni element Vizije 2030, koja bi trebalo da smanji zavisnost Saudijske Arabije od prihoda od nafte, prenosi portal Seebiz.

Projekat uključuje “grad s milion stanovnika, koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara i sačuvaće 95 posto prirode u okviru Neoma, bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova”, objasnio je Bin Salman.

Neom će na površini od 26.500 kvadratnih kilometra uključivati i industrijske i logističke zone koje bi trebalo da budu dovršene do 2025. godine, navodi Rojters.

“Moramo transformisati koncept uobičajenog grada u futuristički”, dodao je čelnik zemlje koju redovno svrstavaju među najveće zagađivače u svetu.

Grad za pešake imaće škole, zdravstvene centre, zelene površine i brzi javni prevoz, a putovanje između dve destinacije neće trajati duže od 20 minuta, stoji u saopštenju Neoma.

Glavna je uloga namenjena veštačkoj inteligenciji, grad će se u celosti napajati “čistom” energijom, “stvarajući zdravije i održivije okruženje za stanovnike, bez zagađenja”.

Gradnja će početi u prvom tromesečju ove godine, a projekat će se finansirati iz državnog investicijskog fonda, kojim kraljevstvo pokušava proširiti privredu i van ključnog naftnog sektora.

Projekat će otvoriti 380.000 radnih mesta i povećati bruto domaći proizvod Saudijske Arabije do 2030. za 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara), navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: