Šta će biti sa Jelisejskim poljima?

Najpoznatija pariska avenija biće pretvorena u "ogroman vrt" dugačak gotovo dva kilometra, a u projekat njene rekonstrukcije biće uloženo 250 miliona evra.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2021.

09:15

Šta će biti sa Jelisejskim poljima?
Foto: Profimedia/Bestimage/Jack Tribeca

To je najavila gradonačelnica Pariza An Hidalgo.

Jelisejska polja, koja su neprestano zakrčena saobraćajem, po planovima gradskih vlasti trebalo bi da postanu zeleni deo grada sa dugačkim višestrukim drvoredima, zelenim površinama i brojnim pešačkim zonama.

U skladu sa planovima, broj automobila bi trebalo da bude prepolovljen, a područje oko Ajfelove kule trebalo bi da postane ogroman park, prenosi Index.

Gradonačelnica Pariza An Hidalgo rekla je da taj veliki projekat transformacije neće biti moguće završiti do 2030. godine, te će se intenzivirati nakon što francuska prestonica odradi ulogu domaćina Letnjih olimpijskih igara 2024. No, deo redizajna će se ipak realizovati uoči održavanja Igara, a obuhvatiće slavni trg Konkord (Place de la Concorde).

Odbor zadužen za sprovođenje projekta zalaže se za redizajn kultne avenije i njene okoline još od 2018. godine. Pozdravljajući najavu gradonačelnice Hidalgo, odbor je podsetio da je legendarna avenija u poslednjih 30 godina izgubila sjaj.

Konture kakve poznajemo u savremeno doba dobila je tek u 18. i 19. veku. Ranije su onde bila polja i vrtovi, zbog čega je i dobila naziv po istoimenim poljanama iz grčke mitologije.

Parižanima deluje prilično izlizano i sve je ređe posećuju, naročito nakon što je prošla kroz nekoliko uzastopnih kriza poput štrajkova Žutih prsluka, te osetila posledice zdravstvene i ekonomske krize, kažu iz odbota, čiji predsednik Žan-Noel Rajnhart odavno smatra da ulici treba temeljni preobražaj.

Godine 2019. je izjavio: "Često se naziva najlepšom avenijom na svetu, ali mi koji svakodnevno ovde radimo ne bismo se sa tim složili".

Održana je i javna rasprava o tome na koji način uticati na kvalitetniji i lepši izgled popularne ulice koja u nepandemijsko doba svakodnevno privlači oko 100.000 pešaka.

Poznatu aveniju je prvi projektovao vrtlar Luja XIV Andre Le Notre 1667. godine kao produžetak vrtova Tiljerije. Široka ulica se tada zvala Grand kur (Grand Cours) i bila je oivičena dvostrukim drvoredom brestova s obe strane te cvetnim gredama u stilu tradicionalne francuske bašte.

1709. avenija je preimenovana u Champs Elysees, francuski naziv za Jelisejska polja na kojima su u grčkoj mitologiji sahranjeni heroji.

Arhitektonska kompanija PCS strim vodiće radove na rekonstrukciji Jelisejskih polja, nadajući se da će im vratati nekadašnji sjaj.

Arhitekta te kompanije Filip Kjambareta otkriva da je, statistički gledano, na ulici dnevno od 100.000 pešaka 72 odsto turista, a tek 22 odsto ih je onde zaposleno u brojnim luksuznim trgovinama ili kancelarijama.

Kaže da saobraćajnicu sa osam traka u proseku koristi 3.000 vozila na sat i da je zagađenija od prstena koji okružuje glavni francuski grad.

Redizajnom gradske vlasti i arhitekte žele da reše probleme sa kojima se susreću brojni veći svetski gradovi - probleme zagađenja, pregustog saobraćaja i turizma, nastojeći da prostor učine "ekološki prihvatljivijim i poželjnijim za šetnju i kvalitetniji život".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: