50 milijardi dolara u "noćnu moru"

Vlada Pakistana planira da za 50 milijardi dolara na ostrvima kod Karačija izgradi moderna naselja.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Ponedeljak, 04.01.2021.

14:22

50 milijardi dolara u
Karaèi, Pakistan/Foto: Depositphotos, muha04

Cilj im je da ublaže pritisak na najveći grad te zemlje. Ali mnogi strahuju da će to biti ekološka katastrofa.

Odluka vlade da formira upravu za razvoj pakistanskih ostrva, odnosno da ostrva Bundal i Dingi stavi pod nadležnost saveznih vlasti, šokirala je ribara Madžeda Motanija (70).

"Naši preci su došli na ova ostrva pre više vekova. Vlada sad pokušava da ih okupira. To je pretnja, ne samo za našu egzistenciju, već i za mangrove na ostrvima", kaže Motani za Dojče vele (DW).

Stručnjaci upozoravaju da su biljke koje formiraju mangrove duž nenaseljenih ostrva ključne za očuvanje životne sredine Karačija, najmnogoljudnijeg pakistanskog grada i finansijskog centra zemlje.

Ostrvo Bundal u Arapskom moru deo je regiona Inda, zaštićenog međunarodnom Ramsarskom konvencijom o močvarama. To podrućje ionako se već suočava s višestrukim pretnjama – povećanjem zagađenja vazduha i vode, porastom nivoa mora, prekomernom eksploatacijom resursa, lovom i nestankom staništa za mnoge vrste.

Projekat vredan 50 milijardi dolara

Pa ipak, premijer Imran Kan najavio je u septembru da namerava da ta ostrva iskoristi za mamutske projekte izgradnje nekretnina. Procenjena vrednost investicije je oko 50 milijardi dolara, a ona bi, kako se očekuje, pomogla u stvaranju 150.000 radnih mesta. Projekat ima za cilj da ublaži pritisak urbanizacije na Karači, grad sa više od 20 miliona stanovnika.

DW je imao uvid u tender koji je raspisalo pakistansko Ministarstva pomorstva, a u kojem se od domaćih i stranih firmi očekuju predlozi za taj projekat urbanog razvoja.

Ekolozi, ali i vlasti pakistanske provincije Sind, protive se tom svojevrsnom "Novom Dubaiju" na ostrvu Bundal.

"Savezna vlada donela je uredbu koja nije po Ustavu. Vlada provincije Sind će joj se suprotstaviti – zbog naše životne sredine i zbog našeg naroda", kaže za DW Murtaza Vahab, portparol pokrajinske vlade.

Savezni pakistanski ministar pomorstva Ali Hajder Zaidi i njegov kolega zadužen za klimatske promene, ministar Malik Amin Aslam, nisu odgovorili na upit DW da prokomentarišu optužbe.

Mangrove su i bez izgradnje ugrožene

Ekolozi upozoravaju da vegetacija mangrove na obalama smanjuje rizik od prirodnih katastrofa, kao što su recimo poplave u gradu. To je svojevrsna prirodna barijera od cunamija. Pakistanske vlasti su inače ta ostrva u blizini Karačija decenijama zanemarivale.
Pakistan/Foto: EPA, NADEEM KAHWER
"Već dugi niz godina snimam biološku raznovrsnost na tim ostrvima. Kratka vožnja brodom od kopna odvešće vas do nekada netaknutih šuma mangrove koje su sada u katastrofalnom stanju. Panjevi nekadašnjeg drveća duž obale blatnjave reke – tako izgledaju ostaci nekada moćne mangrove", kaže za DW Mahera Omar, autorka više dokumentarnih ekoloških filmova iz Karačija.

"Ako se uništavanje staništa nastavi ovim tempom, postoji rizik od izumiranja više vrsta koje žive u moru kod Karačija", upozorava Omarova.

Arif Belgumi, arhitekta i urbanista, oštro kritikuje vladin plan izgradnje stanova na ostrvima. S obzirom na razmere projekta koji se predlaže za ostrvo Bundal, to će definitivno uništiti tamošnje mangrove.

"To će prouzrokovati ogromnu ekološku štetu i na morskom dnu", kaže Belgumi.

"Projekat stambene izgradnje podrazumeva takođe i izgradnju puteva, obalskih linija, mostova i druge betonske infrastrukture, pa će i to zagađivati region i štetiti prirodnom okruženju ostrva", dodaje.

Ugroženi ribari

Zabrinuti su i ribari iz tog kraja.

"To bi moglo da dovede do raseljavanje najmanje 2,5 miliona ribara i njihovih porodica iz tog područja", kaže za DW Mohamed Ali Šah, osnivač Pakistanskog saveza ribara (PFF).

"Protestujemo protiv tog predloga otkako je vlada izašla s njim. Nećemo dozvoliti nikome da iskorišćava naše resurse. Ići ćemo na sud ako vlada započne ilegalnu gradnju na tim ostrvima", najavljuje Šah.

Osama Malik, pravnik iz Islamabada, poziva pakistansku vladu da ispuni svoje obaveze iz Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, i Konvencije 107 Međunarodne organizacije rada o domorodačkom i plemenskom stanovništvu.

"Te konvencije zahtevaju od Pakistana da poštuje ekonomska i kulturna prava autohtonih ribara koji vekovima zarađuju za život oko ta dva ostrva", kaže Malik za DW.

A rediteljka Mahera Omar ponavlja da bi vlada morala da preispita svoje planove, jer "novi gradovi ne bi smeli da budu ekološka noćna mora za lokalno stanovništvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: