"Da plate 'pravi' porez, a ne da traže pare"

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) zahteva da se međunarodnim koncernima naplati porez.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.01.2021.

11:28

Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Kako se dodaje, oni na razne načine pokušavaju da zaobiđu uplate u državne kase, ali zato u aktuelnoj kovid-krizi traže pare od države.

Zamenik šefa poslaničkog kluba SPO u austrijskom parlamentu Jerg Lajhtfrid izneo je primer koncerna "Starbaks ", koji je, prema njegovim rečima, 2019. u Austriji platio porez u visini od 2.848,43 evra, iako je lanac kafea samo za novembar, na osnovu obrta istog meseca 2019, od države zatražio odštetu u visini od 800.000 evra zbog mera zaključavanja.

Austrijska vlada zbog mera zaključavanja u novembru obećala je firmama koje su zatvorene tim merama nadoknadu 80 odsto obrta u istom periodu pretprošle godine.

Lajhtfrid ističe da se radi o starom poznatom problemu, a to je da dok domaća preduzeća svoj porez plaćaju u Austriji, multinacionalni koncerni raznim konstrukcijama to izbegavaju.

"Dok je na stotine hiljada ljudi u Austriji trenutno bez posla ili prijavljeno na skraćeno radno vreme, kao i hiljade preduzetnika strahuje da li će da prežive, veliki koncerni, koji ne plaćaju porez u Austriji, dobijaju milione evra privredne pomoći. To je neprihvatljivo", naglasio je on.

Lajhtfrid predlaže da se internet giganti kao Amazon, koji su veliki pobednici krize, obavežu na solidarna davanja u aktuelnoj situaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: