Može se i bez francuskog vina i konjaka

Američka odluka o uvođenju dodatnih carina na francuska vina i konjak, povrh onih već nametnutih u oktobru prošle godine, doneće velike gubitke.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2020.

19:26

Može se i bez francuskog vina i konjaka
Ilustracija: EPA, ROMAN PILIPEY

Procenjuje se da će to francuski sektor vina i žestica ukupno koštati više od milijardu evra, poručili su izvoznici.

Američka vlada u sredu je najavila da će povećati carine na određene proizvode iz Evropske unije, uključujući vina i konjak i druge artikle iz Francuske, zaoštravajući dugogodišnji spor s Briselom oko subvencija proizvođačima vazduhoplova, podseća Rojters.

SAD su u oktobru 2019. uvele 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, uključujući i francuska vina, što je sektor vina i žestine u proteklih više od godinu dana ukupno stajalo 600 miliona evra, poručili su iz francuskog udruženja izvoznika vina, piše Hina, prenosi Indeks (Index).

"Ukupan efekt carina (nametnutih u oktobru 2019. i ovih nedavno odlučenih) u pomenutom sektoru u celini premašiće milijardu evra”, rekao je Rojtersu Cezar Giron, predsednik udruženja izvoznika vina i žestokih pića (FEVS).

"To je pravi udarac maljem u sporu koji s nama nema nikakve veze”, dodao je.

Upozorio je i da će nove carine imati značajan uticaj na prodaju konjaka u Sjedinjenim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: