Erbas i mađarska vojna industrija podižu fabriku u Đuli

Erbas je položio kamen temeljac za fabriku helikopterskih delova u mađarskom mestu Đula.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.12.2020.

12:51

Erbas i mađarska vojna industrija podižu fabriku u Đuli
Foto: Depositphotos/VDW

Reč je grinfild investiciji te kompanije i mađarske vojne industrije koja će početi sa radom 2022. godine.

Konkurs za više stotina domaćih radnih mesta u Erbasovoj fabrici biće raspisan tokom iduće godine. Pogon će proizvoditi metalne delove za helikopterske dinamičke elemente i podiže se na osnovu memoranduma o industrijskoj saradnji koji su potpisali Erbas i čelnici vlade iz Budimpešte zaduženi za namensku industriju.

Mađarska vojska je najveći klijent Erbasa u regionu. U okviru programa modernizacije oružanih snaga "Zrinski 2026" od ove kompanije nabavljeni su helikopteri, avioni i visokotehnološki sistem za komandovanje PVO.

Budimpešta je tako kupila 20 lakih višenamenskih helikoptera H145M i šesnaest teških višenamenskih helikoptera H225M. Za potrebe transporta vojnika u NATO i druge međunarodne operacije 2017. kupljena su i dva putnička Erbasa A319 .

Ove godine ta zemlja penzionisala je i poslednji primerak transportnog aviona An-26 sovjetske proizvodnje, a spekuliše se da bi mogli da ih zamene teški vojni transportni avioni Erbas A400M.

Mađarska je od Erbasa takođe kupila integrisani sistem rukovođenja, komandovanja, obaveštajne i informatičke podrške (BMC4I) za PVO na nacionalnom nivou pod nazivom SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center).

Taj sistem omogućava visoku koordinaciju svih raketnih jedinica PVO i koristi ga više članica NATO. Mađarsku vojsku je za korišćenje tog sistema obučavalo nemačko ratno vazduhoplovstvo.

U susednoj Rumuniji Erbas je prošlog meseca najavio podizanje fabrike helikoptera ukoliko se Bukurešt opredeli za kupovinu vojnih srednjih transportnih letelica H215M.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: