Ilon Mask povlači dva velika poteza

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask upozorio je da su akcije kompanije preskupe, ali to ne sprečava proizvođača automobila da unovči svoje spektakularne dobitke.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2020.

13:10

Ilon Mask povlači dva velika poteza
Foto: EPA, CLEMENS BILAN

Naime, kompanija Tesla je nagovestila da će imati prodaju vrednu do 5 milijardi dolara u dodatnim akcijama, što je druga takva najava u roku od nekoliko meseci.

Vrednost Teslinih akcija ove godine je skočila za 677%, a Mask je još u maju objavio da je Teslina cena akcija bila, prema njegovom mišljenju, "previsoka".

Za razliku od ranijih perioda, Tesli sada nije očajnički potreban novac. Krajem septembra imali su na raspolaganju 14,5 milijardi dolara, više nego dvostruko u odnosu na početak godine.

Umesto toga, čini se da je prodaja akcija pokušaj da se dobit od papira pretvori u pravi novac, s obzirom na to da je procena kompanije prvi put ove nedelje dostigla 600 milijardi dolara.

"Verujemo da je ovo pametan potez u pravo vreme za Musk & Co", rekao je analitičar iz "Vedbuš sekjuritiz" Danijel Ajvs, piše CNN.

Napokon, Tesla ima niz velikih troškova. U procesu je izgradnje novih pogona u Nemačkoj i u okolini Ostina u Teksasu. Uz to, radi se na tome da se prvi put na tržište izbace kamion i polutraktor.

Mask je u utorak otkrio da se zapravo preselio iz Kalifornije u Teksas, rekavši da veruje da je država Kalifornija počela da uzima svoje inovatore zdravo za gotovo. Treba imati u vidu i da Teksas ne naplaćuje državni prihod ili porez na kapitalnu dobit za pojedince, što je potencijalna blagodat za drugog najbogatijeg čoveka na svetu.

Pomenuta savezna država je dugo bila središte tehnoloških inovatora, ali počinje da podleže pritisku. Kompanija za infromacionu tehnologiju Hjulit Pakard enterprajs je ranije ovog meseca najavila da se seli iz Kalifornije u Teksas. Softverska kompanija Palantir, koji je kritičar kulture takozvane Silicijumske doline, nedavno je takođe preselila svoje sedište iz Palo Alta u Denver (Kolorado).

Tesli je i dalje sedište u Kaliforniji, kao i kompaniji koja se bavi izradom svemirskih letelica Spejs X (takođe u Maskovom vlasništvu) - iako se Mask ove godine sukobio sa zvaničnicima zbog gašenja Tesline fabrike Fremont tokom pandemije koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: