Tesla zbog zmija i guštera mora da prekine gradnju fabrike u Nemačkoj

Po nalogu nemačkog suda i nakon tužbe ekoloških udruženja, Tesla mora da obustavi pripremne radove za gradnju fabrike električnih auta nedaleko od Berlina.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2020.

08:36

Tesla zbog zmija i guštera mora da prekine gradnju fabrike u Nemačkoj
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Proizvođač električnih automobila krčio je šumu blizu nemačke prestolnice za svoju prvu fabriku automobila i baterija u Evropi, ali protivnici su tvrdili da će to ugroziti staništa zmija i guštera, objavio je juče BBC, a prenosi Indeks.

Sud u Frankfurtu je naredio obustavu krčenja šume u iščekivanju novih studija o uticaju na okolinu.

Sličan sudski nalog izdat je Tesli početkom godine, kada je ta američka kompanija planirala tzv. gigafabriku u Grunhajdu, u istočnoj saveznoj pokrajini Brandenburg. Kao razlog su tada navedeni ugroženost biljnog i životinjskog sveta kao i snabdevanja vodom.

Tesla nije javno komentarisala najnoviju sudsku odluku koja je rezultat sudskog postupka s Unijom za očuvanje prirode i bioraznolikosti (NABU) i Zelene lige. Konačna presuda se tek očekuje.

Udruženja tvrde da će deforestacija uništiti staništa peščanih guštera i neotrovne obične smukulje. Obe vrste su zaštićene. Udruženja brine i da bi bučni radovi mogli ugroziti gmizavce tokom zimske hibernacije. "Ni Tesla nije iznad zakona"

"Ni Tesla nije iznad zakona", rekao je Hanjc Hervig Mašer, predsjednik Zelene lige.

Ilon Mask, šef Tesle, na sva zvona je prošle godine najavio plan izgradnje fabrike koja bi s proizvodnjom počela 1. jula 2021, s godišnjom proizvodnjom od 500.000 automobila.

Slučaj s Teslom izazvao je velike sukobe između zaštitara prirode i dve stranke, CDU i FDP, koje se pribojavaju da bi cela stvar mogla naštetiti imidžu Nemačke kao zemlje poželjne za poslovanje.

Tesla je dobila dozvolu nemačkog Ministarstva za prirodnu sredinu da započne radove na lokaciji, ali "na sopstveni rizik". Plan američke kompanije je bio raskrčiti zemljište veličine 300 hektara na kojem se prostiru 92 hektara šume, no konačno odobrenje daju lokalne vlasti koje su uvažile prigovore udruženja za zaštitu prirodne sredine.

Tesla ima dvije gigafabrike u SAD i jednu u Šangaju u Kini. Početkom godine Tesla je pretekla Tojotu kao najvredniji proizvođač automobila na svetu.

Tržišna vrednost Tesle eksplodirala je ove godine nakon što su investitori počeli snažnije investirati u kompaniju, s obzirom na to da je budućnost u kojoj svi voze električne automobile sve izglednija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: