Austrijski šamar Merkelovoj i istorijsko "ne"

Dok su Francuska, Nemačka i Italija odlučile da skijališta drže zatvorenima do januara, Austrija je tu inicijativu odbila.

Svet

Izvor: SEEbiz

Subota, 05.12.2020.

09:05

Austrijski šamar Merkelovoj i istorijsko
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Austrijski kancelar Sebastian Kurc pre nekoliko dana je odbrusio istorijsko "ne" nemačkoj inicijativi za zatvaranje skijališta.

Razlog? Naravno, novac.

Jer, skijanje generiše oko četiri odsto austrijskog BDP-a, prema podacima ING-a. Poređenja radi, nemačka auto-industrija čini oko pet odsto tamošnjeg BDP-a. Možete li zamisliti kako bi Nemci reagovali da im neko, recimo Austrijanci, preporuči zatvaranje auto-industrije?

I na kraju, postojaće politička šteta u celoj priči. Francuska skijališta mogu samo gledati svoje kolege iz Švajcarske - koja su izvan EU i očito slobodna od bilo kakve moralne obveze da ne osramote svoje susede - koja će biti otvorena i uz neka ograničenja raditi cele zime. Švajcarska je dodala da će "skijališta i zimska odmarališta morati da razrade planove zaštite". Vlada zahteva stalno poštovanje fizičke distance. Nošenje zaštitnih maski i poštovanje udaljenosti su obavezni u redovima, a maske su takođe obvezne pri korištenju žičara. Vlada smatra da su te mere nužne da bi se izbegao porast broja zaraza tokom zimskih praznika.

Neka skijališta na višim nadmorskim visinama u Švajcarskoj već su otvorena poput St. Moritza, Davosa i Zermatta, dok se druga pripremaju za otvaranje.

Oni koji žele da nastave da skijaju imaju poentu. Spuštanje niz planinu sa skijama pričvršćenim za noge nije rizičnije, u smislu koronavirusa, nego, na primer, biciklizam, piše Siniša Malus u kolumni za SEEbiz.

Bizarna je rasprava o tome mogu li porodice izgubiti odmor na skijanju tokom pandemije - i to već poznata. Slične rasprave bile su na dnevnom redu i prošlog leta kad se urnebesno raspravljalo o tome hoće li se kontinent ponovo otvoriti za turizam. Da je prioritet bilo uklanjanje virusa, odgovor bi bio negativan. Ali Evropljani nisu mogli da podnesu ideju da ostanu zaglavljeni kod kuće u avgustu pa su spakiovali kofere i i krenuli na put. Posledice su bile predvidive. Turisti su proširili virus.

Svesno ili ne, prošlog leta je u utakmici između zdravlja i odmora napravljen izbor. Pobedili su praznici. Ovaj put izbor je ponešto teži jer, kako znamo, i virus se očito zimi širi lakše i brže nego pri letnjim temperaturama.

Kao znak opreza, a možda i dobre volje, austrijska vlada odlučila je da zabrani après-ski zabave na skijalištima. Sve dok se, u nekoj dalekoj budućnosti, stvari ne vrate u normalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: