Rajaner naručio 75 aviona 737 maks

Posle 20 meseci od prizemljenja aviona 737 maks, Boing je od Rajanera primio narudžbinu za čak 75 letelica sa ovom oznakom.

Svet

Izvor: Aviatica

Četvrtak, 03.12.2020.

17:18

Rajaner naručio 75 aviona 737 maks
Foto: Epa/ARMANDO BABANI

Rajaner i Boing su na danas održanoj konferenciji za medije saopštili da su postigli dogovor o nabavci čak 75 aviona modela 737 maks.

To je prva porudžbina ovog modela aviona nakon 20 meseci od dve fatalne nesreće i njegovog prizemljenja širom sveta, piše portal Avijatika.

Detalji pogodbe nisu saopšteni, ali je procenjena vrednost od 22 milijarde dolara s tim da mediji nagađaju da je Rajaner uspeo da postigne izuzetno povoljnu cenu, tj. da dobije do sada neviđene popuste za nabavku aviona.

Rajaner već sada ima naručenih 135 aviona 737 maks, a početak njihove isporuke odložen je zbog prizemljenja aviona sve dok se ponovo ne obezbede dozvole.

Američke vazduhoplovne vlasti, FAA, nedavno su izdale neophodnu dozvolu ovom modelu aviona, a ovih će dana to učiniti i Evropa i Brazil, pa se očekuje vrlo skori povratak ovog modela u komercijalnu upotrebu. Isporuka Rajaneru će takođe početi uskoro, a javnost je prilično iznenađena postignutim dogovorom za nabavku dodatnih letelica.

Tako će Rajanerova flota ukupno brojati 210 maks aviona za koje je njegov generalni direktor Majkl O’Liri izjavio na današnjoj konferenciji da je najprovereniji i najviše ispitani avion današnjice.

Mediji su se posebno zainteresovali za činjenicu da Ryanair u svojim zvaničnim komunikacijama nije pomenuo zvaničan naziv ovog Boeingovog aviona – 737 MAX već da je umesto toga koristio ime koje mu je sam dodelio pre nekoliko meseci – 737-8200, piše portal.

Prvi letovi MAX-a najavljeni su od strane American Airlinesa za 29. decembar, a ova je kompanija upravo završila sa promotivnim letom na kome su se osim direktora kompanije našli i brojni američki novinari.

Prvi letovi MAX-a u Evropi se očekuju tek početkom naredne godine, kada bi i Rajaner napokon počeo da ga koristi za svoje redovne linije. Prema novom planu isporuke irski loukost prevoznik će u prvoj polovini 2021. ukupno primiti 30 aviona 737 MAX ili 737-8200 već kako ko više želi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: