Odjednom milijarder: Ko su najveći profiteri od pandemije?

Pandemija je mnoge ljude osiromašila, neke preduzetnike obogatila, dok su drugi postali još bogatiji.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Četvrtak, 03.12.2020.

15:39

Odjednom milijarder: Ko su najveći profiteri od pandemije?
Foto: Depositphotos, ryanking999

Neke branše su u velikoj krizi, druge su odjednom jako tražene.

Među pobednicima korone ima i Nemaca, piše Dojče vele.

Bogat, još bogatiji, Džef Bezos

Osnivač Amazona Džef Bezos je van svake kategorije. Kompaniji Amazon za vreme pandemije ide bolje nego ikad. Cena akcije skače od rekorda do rekorda. Bezos, najbogatiji čovek na svetu i pre pandemije, sada je postao još mnogo bogatiji i ima 160 milijardi evra.

Ilon Mask bacio oko na vrh

Pravite automobile, ali vas vrednuju kao tehnološku kompaniju! Ilonu Masku je to uspelo sa Teslom. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na berzi izazvala oko svega što ima veze sa tehnologijom. Preduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Bila Gejtsa i sa bogatstvom koje se trenutno procenjuje na 110 milijardi evra, kreće se prema vrhu na kojom je Bezos.

Rad kod kuće - Zum

Rad kod kuće u vreme pandemije je veliki blagoslov za Erika Juana. Osnivač platforme za komunikaciju Zum, došao je u SAD iz Kine kada je imao 27 godina. Posle nekoliko godina rada za WebEx, osnovao je sopstvenu video-platformu i 2019. otišao na berzu. Cena akcije Zuma je eksplodirala. Neto vrednost ljubitelja košarke Juana procenjuje se na 16 milijardi evra.

Sport kod kuće - Peloton

Zatvorene teretane i ograničenje kontakta išli su Džonu Foliju na ruku. Godine 2013. je bio početnik i pokušavao da dođe do kapitala za njegove umrežene sprave za vežbanje - danas ga investitori zasipaju. Cena akcije firme Peloton se od početka pandemije utrostručila i neočekivano učinila 50-godišnjaka milijarderom.

Kreiranje prodavnica na internetu

Šopifaj (Shopify) je softver koji omogućava trgovcima da sami kreiraju internet prodavnice i povežu se sa firmam koje se bave logistikom. Tobijas Litke stoji iza koncepta. Rodom iz Koblenca 2002. emigrirao je u Kanadu i počeo - u garaži. Šopifaj (Shopify) je sada najvrednija kanadska kompanija. Cena akcije se više nego udvostručila od marta, a bogatstvo 39-godišnjaka procenjuje se na 7,5 milijardi evra.

Odjednom milijarder

Vakcina protiv korone koju je razvio Biontek iz Majnca, firma čiji je suosnivač i vlasnik Ugur Šahin, prva je u Evropi dobila odobrenje za masovnu upotrebu. To znači da je Šahin, koji se doselio iz Turske, ne samo odjednom postao svetski poznat, već se i izuzetno obogatio. Vrednost njegovih akcija se procenjuje se na preko dve milijarde evra.

Kuvanje kod kuće

Hello Fresh je firma koja vam predlaže šta da kuvate i dostavlja paket sa svim sastojcima. Od početka pandemije - profit je više nego utrostručen, prodaja više nego udvostručena - prema tromesečnom bilansu početkom novembra. Suosnivač i deoničar Dominik Rihter profitira od zatvorenih restorana i trenda ka kuvanju kod kuće. Još nije miljarder, ali već ima prave sastojke - i za to.

Bivša supruga - i još jednom Amazon na vrhu

Pandemija i Amazon nisu učinili bogatijim samo Džefa Bezosa - Mekenzi Skot, njegova bivša supruga, takođe je dobro zaradila zahvaljujući svom paketu akcija. Sada je na prvom mestu na listi najbogatijih žena na svetu - sa bogatstvom koje se procenjuje na skoro 60 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: