"Sa virusom se pravi novac": Izveštaj pokazao da pandemija nekima odgovara

Rim -- Organizovani kriminal uspeo je da izvuče korist iz vanredne situacije uzrokovane pandemijom kovid 19 u meri koja zabrinjava, navodi list "Fato Koridijano".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, stokkete
Foto: Depositphotos, stokkete

Taj list prenosi izveštaj "Udruženja antimafija", sastavljen na osnovu policijskih izveštaja, tužbi i telefonskog prisluškivanja i drugih činjenica prikupljenih širom Italije.

U izveštaju se citiraju reči jednog od mafijaških šefova Salvatorea Emola, koji je govoreći putem telefona sa poslovnim partnerom, rekao da se "sa virusom pravi novac".

Od početka pandemije u Italiji je pokrenuto više od tri hiljade istraga zbog upletenosti kriminalnih organizacija u poslove vezane za vanredno stanje izazvano koronavirusom. Mafija se upetljala u poslove za nabavku sanitarnog materijala, lekova, ima naznaka da se kriminalne organizacije nastoje uvući u poslove nabavke i distribucije vakcina, a posebno zabrinjava mogućnost da na tržište ubace lažne vakcine, kao što je upozorilo ministarstvo zdravlja.

Mafija, Ndrangeta, Kamora su, prema nekim policijskim istragama, već uključene u poslove medicinskog otpada koji mora biti uništen samo u spalionicama.

"To je milionski posao ako se ima u vidu da su od početka pandemije utrošene dve i po milijarde evra za medicinski materijal, podeljeno je više dve milijarde samo maski za jednokratnu upotrebu, i jednom upotrebljeno sve to mora biti uništeno na propisan način. U tome organizovani kriminal vidi svoju šansu za milionske zarade", kaže zamenica javnog tužioca i šefica odeljenja za borbu protiv mafije Alesandra Dolči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu