Kina glavni trgovinski partner Evropske unije, prestigla SAD

Kina je u prvih 9 meseci bila najveći trgovinski partner EU, prestigavši SAD, što je posledica epidemije i naglog skoka kineske privredne aktivnosti.

Izvor: CDM
Podeli
Foto: Depositphotos, gioiak2
Foto: Depositphotos, gioiak2

Pročitajte još:

Kina ponovo uzvraća udarac, fabrička aktivnost zahuktala se najbrže u 10 godina

U prva tri tromesečja 2020. razmena EU i Kine dostigla je tako 425,5 milijarda evra, a razmjena EU i SAD iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijarda evra, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. U istom razdoblju 2019. razmena EU s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno s SAD 461 milijardu.

Ovaj rezultat je posledica rasta uvoza (+4,5 posto) a izvoz (u Kinu) je nepromenjen”, saopštio je Eurostat, dodajući da je “u istom razdoblju trgovina s SAD-om zabeležila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

Ukupni deficit EU-a u trgovinskom bilansu s Kinom popeo se na 135,9 milijardi evra u prvih devet meseci 2020., a u istom periodu 2019. bio je 123,9 milijarde, piše Hina, prenosi portal CDM.

Porast izvoza iz Kine u Evropu

Premda je EU još od 2004. glavni trgovinski partner Kine – tada je pretekao Japan – ovo je prvi put da važi i obrnuto, da je Kina skinula s trona SAD u odnosu na Evropu, istakao je francuski statistički zavod (INSEE).

Uprkos epidemiji kovida-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromesečju, kineska privreda je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru bila čak i veća nego u istom mesecu prošle godine, navodi INSEE.

Samo u trećem tromesečju domaća potražnja je podstakla uvoz evropskih proizvoda u Kinu, “najviše u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaveju”, dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao tokom leta i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i električnih proizvoda.

Tako je Svetska zdravstvena organizacija u oktrobru saopštila da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svetu u prvih šest meseci 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu