SAD zabranile uvoz pamuka od kineskog proizvođača jer se koristi prisilnim radom?

SAD su zabranile uvoz pamuka i pamučne robe koju proizvodi "Sinkjang prodakšn and konstrakšn korps" (XPČ).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

07:49

SAD zabranile uvoz pamuka od kineskog proizvođača jer se koristi prisilnim radom?
Foto: Depositphoto, ruskpp

Za ovu firmu Trampova administracija tvrdi da koristi prisilan rad zatočenih ujgurskih muslimana, prenosi Rojters.

XPČ je jedan od najvećih proizvođača pamuka i pamučne robe u Kini, a potez je jedan od nekoliko kojima Trampova administracija u svojim poslednjim nedeljama pokušava da zaoštri odnos SAD prema Pekingu.

Američcko ministarstvo finansija je u julu zabranilo sve transakcije sa XPČ-om.

Američka agencija za carinu i zaštitu granica je uvela zabranu uvoza robe koju proizvodi nekoliko kineskih entiteta u Sinkjangu.

Agencija je najpre nameravala da uvede zabranu uvoza pamuka i paradajza i njihovih proizvoda iz čitavog Sinkjanga, uključujući i XPČ. Zabrana je sužena na određene kompanije nakon što su uložene primedbe na neizvodljivost sprovođenja takve odluke.

Podsetimo, pre samo par dana, objavljena je vest da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa spremna da na crnu listu kineskih, navodno vojnih, kompanija doda još imena.

Tada su u pitanju bili proizvođač čipova SMIC i proizvođač nafte i gasa CNOOC, pisao je Rojters pozivajući se na uvid u američke dokumente i izvore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: