"Neću suspendovatii Fazu 1 sporazuma s Kinom... Odmah"

Džo Bajden izjavio je da neće odmah preduzeti mere za povlačenje Faze 1 trgovinskog sporazuma koji je predsednik Donald Tramp potpisao sa Kinom.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2020.

10:30

Foto: Depositphotos, palinchak

"Neću povlačiti bilo kakve momentalne poteze, a isto važi i za carine. Neću prejudicirati opcije koje imam", rekao je Bajden u intervjuu za Njujork Tajms, prenosi Rojters.

Prema njegovom mišljenju, SAD treba da se vrate korišćenju vlastitih prednosti u pregovorima sa Kinom.

Sjedinjene Države, kako objašnjava, treba da razvijaju dvostranački konsenzus i da povećavaju državna ulaganja u istraživanje i razvoj, infrastrukturu i obrazovanje kako bi se bolje nadmetale sa Kinom.

"Želim da budem siguran da ćemo se boriti svom snagom tako što ćemo prvo ulagati u Ameriku", rekao je Bajden.

Prema Fazi 1 sporazuma potpisanog početkom ove godine, Kina je prihvatila da poveća kupovinu američkih proizvoda i usluga za najmanje 200 milijardi dolara tokom 2020. i 2021. godine.

Sporazumom su takođe zadržane carine od 25 posto na niz kineskih industrijskih dobara i komponenata vrednih 250 milijardi dolara koje koriste američki proizvođači, kao i kineske kontratarife na američku robu u iznosu od preko 100 milijardi dolara.

Bajdenov tim će se zalagati za mere usmerene na kineske "nefer prakse", koje, kakao se navodi u intervjuu, uključuju "krađu intelektualne svojine, dampingovanje cena proizvoda, nezakonito subvencionisanje korporacija" i primoravanje američkih kompanija na "transfer tehnologija" kineskim kolegama.

U vezi sa Iranom, Bajden je rekao da ostaje pri stavu da će njegova administracija ukinuti sankcije ako se Teheran vrati "strogom poštovanju nuklearnog sporazuma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: