Odloženi pregovori

Dubai -- Pregovori o politici proizvodnje nafte za 2021. godinu između OPEK-a i bloka koji predvodi Rusija odloženi su za četvrtak.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, ALI HAIDER
Foto: Epa, ALI HAIDER

Ključni akteri još nisu usaglasili stavove o tome kolike količine nafte bi trebalo da se proizvedu u periodu smanjene globalne potražnje izazvane pandemijom koronavirusa, potvrđeno je u ponedeljak Rojtersu iz tri nezavisna izvora.

Sastanak nazvan OPEK+, organizacije u kojoj su članice OPEK-a, Rusija i drugi proizvođači nafte, trebalo je da se održi danas u 13 časova po srednjoevropskom vremenu.

Tema sastanka je ukidanje mere o smanjenju proizvodnje nafte na dva miliona barela dnevno od januara 2021. godine, međutim, s obzirom da je svetska potražnja i dalje smanjena zbog pandemije koronavirusa, OPEK+ uz podršku Saudijske Arabije i uslovljavanje UAE razmatra mogućnost da se ograničena proizvodnja nafte produži i nastavi i u prvim mesecima naredne godine.

Nakon neuspešnog pokušaja da se postigne sporazum o ovom pitanju, Rusija je predložila da OPEK+ počne od januara da povećava proizvodnju za po pola miliona barela svakog meseca.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da razlike u stavovima između OPEK-a i Rusije nisu tako velike kao što su bile na početku 2020. godine, kada je nesaglasje rezultiralo prekidom pregovora i talasom nekontrolisane proizvodnje nafte.

Ipak, Peskov je ukazao da ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da interveniše kod državnog vrha Saudijske Arabije pre samita OPEK+, iako je u prošlosti to činio i omogućio da se razlike u stavovima reše na način prihvatljiv za sve učesnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu