Ni SAD, ni Rusija, ni Kina: Znate li koja država najviše ulaže u razvoj i istraživanja?

Podaci Svetske banke iz 2017. i 2018. godine pokazale su kojih deset država ulaže najviše finansijskih sredstava u istraživanje i razvoj.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, solarseven
Foto: Depositphotos, solarseven

Prvih pet država koje ulažu najviše BDP-a na aktivnosti istraživanja i razvoja su Izrael, Južna Koreja, Švajcarska, Švedska i Japan.

"Što se više budemo oporavljali od pandemije, istraživanje i razvoj će igrati veću ulogu u potpori rastu privatnog sektora i otvaranju novih radnih mjesta", mišljenja je Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke.

Izrael je 2018. na istraživanje i razvoj potrošio 4,95 posto BDP-a. Jedan od najvažnijih ekonomskih sektora je tehnologija. Njihov tehnološki sektor ima korist od priliva kvalifikovanih i obrazovanih inžinjera i tehničara koji su tamo preselili početkom devedesetih, piše portal Kliks.

Južna Koreja između 1960. i 2019. beleži rast BDP-a u proseku 7,3 posto godišnje. Slično kao i u Izraelu, i u ovoj zemlji je tehnološka industrija u usponu. Osim toga, imaju jedan od najjačih sektora odbrane - njihova granica sa Severnom Korejom je jedno od najjače militarizovanih mesta u svetu.

Uz impresivan rast BDP-a, izvoz ove države takođe je vrlo zdrav, raste u proseku za 16 posto godišnje u periodu od 1961. i 2019. godine. Prema podacima Svetske banke, Južna Koreja je u 2018. godini na istraživanje i razvoj potrošila 4,81 posto BDP-a.

Podaci za Švajcarsku odnose se na 2017. godinu, kada je ova evropska zemlja potrošila 3,37 posto BDP-a na istraživanje i razvoj. Daleko najveći ekonomski motor Švajcarske jeste uslužni sektor, koji generiše gotovo tri četvrtine ukupnog BDP-a.

Glavno izvozno tržište ove države je Evropska unija. Iako nije njena članica, Švajcarska je potpisala niz ugovora koji joj omogućavaju slobodnu trgovinu sa državama EU. Među glavnim industrijskim sektorima su farmaceutski proizvodi i satovi, koji drže 9 posto izvoza.

Iza Švajcarske su Švedska, Japan, Austrija, Nemačka, Danska, SAD i Belgija.

Interesantno je da veće države zaostaju - poput SAD-a (2,84 posto) i Kine (2,19 posto). Rangirane su na 9. i 13. mestu na listi Svetske banke, a ove brojke se temelje na podacima iz 2018. godine.

Njemačka zauzima 7. mesto sa 3,09 posto, a Velika Britanija je na 21. mestu sa 1,72 posto BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu