Nemačka najavljuje kraj velikodušnosti

Nemačka vlada najavila je prestanak pomoći u sadašnjem obimu malim preduzetnicima zbog gubitaka izazvanih merama protiv širenja koronavirusa.

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 30.11.2020.

15:06

Nemačka najavljuje kraj velikodušnosti
Foto: Depositphotos, Steve_Allen

"Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vreme deliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu", rekao je u ponedeljak ministar ekonomije Peter Altmajer u razgovoru za javni servis Dojčland radio.

Šef kancelarskog ureda i koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za dnevnik Handelsblat da država nije trajno sposobna da finansira pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine.

"Promet ne može biti jedini kriterijum", rekao je Braun.

Nemačka vlada za preduzetnike koji su pogođeni merama za novembar i decembar, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75 odsto od prometa ostvarenog u istim mesecima prošle godine, prenosi SEEbiz.

Juče su objavljeni detalji studije Instituta nemačke ekonomije (IW) koji pokazuju da država na ovaj način, zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima preduzetnika, isplaćuje i do 10 milijardi evra više nego što je potrebno.

Studija zaključuje da neki manji preduzetnici tako finansijski bolje prolaze nego kad bi smeli normalno da nastave s radom.

Braun je rekao da će i dalje "biti pomoći za ekonomiju", ali da se modaliteti proračuna moraju promeniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: