Nervoza uoči sastanka - cene pale

Cene sirove nafte pale su danas na azijskom trgovanju usled nervoze investitora uoči sastanka grupe OPEK+.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2020.

10:31

Nervoza uoči sastanka - cene pale
Foto: Depositphotos, crstrbrt

Na sastanku bi trebalo da se odluči da li će biti nastavljeno ograničenje proizvodnje s ciljem uravnoteženja ponude i tražnje na globalnim tržištima.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent za januarsku isporuku, čije se ugovaranje za taj mesec završava danas, pala je za 46 centi ili 1,0 posto, na 47,72 dolara za barel. Na znatno aktivnijem trgovanju Brentom, za isporuku u februara, cena je iznosila 47,83 dolara za barel, što je manje za 42 centa u odnosu na prethodnu trgovinsku sesiju.

Fjučersi američke WTI nafte za januar pojeftinili su za 48 centi ili za 1,1 procenat, na 45,05 dolara za barel, izveštava Rojters.

Ipak, cene oba tipa nafte su u novembru ojačale za preko 20 odsto, što je njihov najveći mesečni rast od maja, podstaknut nadom da će tri obećavajuće vakcine protiv koronavirusa ograničiti širenje epidmije i tako podržati tražnju za gorivom.

Analitičari i trgovci se takođe nadaju da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, uključujući Rusiju - grupa nazvana OPEK+, odložiti povećanje proizvodnje nafte planirano za narednu godinu pošto je drugi talas kovida-19 podrio globalnu potražnju za gorivom.

OPEK+ je ranije najavio da će povećati pumpanja za dva miliona barela dnevno (bpd) u januaru, što je količina od oko 2,0 posto globalne potrošnje, nakon ovogodišnjeg rekordnog smanjenja isporuka.

Grupa je održala preliminarnu rundu razgovora u nedelju, ali još nije postigla konsenzus o politici proizvodnje nafte za 2021. godinu uoči glavnih sastanaka najavljenih za danas i sutra, rekla su Rojtersu četiri izvora iz OPEK+ grupe.

Izostanak dogovora o nastavku smanjenja proizvodnje, koji bi se odrazio na pad cene na spot trgovanju za pet dolara po barelu, dodatno bi doprineo kolebanju kratkoročnih cena, procenjuju analitičari.

Očekuje se da će zimski talas infekcija smanjiti globalnu tražnju za naftom za tri miliona barela na dan, dodali su eksperti.

Kompanija ANZ je procenila da bi suficit na tržištu nafte mogao da dostigne između 1,5 miliona do tri miliona barela dnevno u prvoj polovini 2021, ako OPEK+ ne produži sa ograničenjem proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: