Referendum ipak neće proći?

Polovina švajcarskih glašača podržala je amandman prema kojem švajcarske firme moraju poštuju standarde i u inostranstvu.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2020.

16:33

Referendum ipak neće proći?
Foto: Depositphotos, ginasanders

Bez obzira na to što je skoro polovina švajcarskih glašaca danas na referendumu podržala amandman prema kojem kompanije sa sedištem u Švajcarskoj moraju da poštuju ljudska prava i standarde u zaštiti životne okoline i van Švajcarske, trenutno deluje da će referendum biti neušpesan, jer nema podršku u kantonima, što je neophodno, prenosi Rojters.

Glasači su birali između predloga Odgovorne poslovne inicijative (RBI), koja se zalaže da se "proširi odgovornost" kompanija koje posluju u inostranstvu i da kazne budu oštrije za švajcarske firme, i blaže verzije koju je predložila vlada, dodao je Rojters.

Vladinim predlogom bi kompanije morale da pojačaju proveru svojih aktivnosti i firmi sa kojima sarađuju u inostranstvu, ali "proširenjem odgovornosti" švajcarski sudovi ne bi imali obavezu da se izjašnjavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: