"Do 2025. bez dizelaša"; Nemačka železnica eksperimentiše sa hidrogenskim vozovima

Nemačka nacionalna železnica Dojče Ban (DB) najavila je da razvija voz na hidrogenski pogon koji bi trebalo da zameni vozove na dizel.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, kruwt
Ilustracija: Depositphotos, kruwt

Operater se udružio s kompanijom Simens u razvoju novog voza pod nazivom Mireo Plus H, koji će koristiti gorive ćelije vodonika i litijum-jonske baterije. Voz će putovati između Tubingena, Horba i Forchajma u nemačkoj državi Baden-Virtemberg, a testiranja počinju 2024. godine.

Mireo Plus H će imati domet od 600 km, a njegova maksimalna brzina će iznositi 160 km/h. Železnica Dojče Ban procenjuje da će samo testiranje sprečiti ulazak oko 330 tona ugljen-dioksida u atmosferu.

DB takođe namerava razviti i testirati infrastrukturu za hidrogenski voz pa zbog toga modifikuje jedno od svojih postrojenja za održavanje vozova koje će postati stanica za punjenje i održavanje novog voza.

Uz to, u planu je proizvodnja vodonika elektrolizom, korišćenjem električne struje kako bi se voda razlagala na kiseonik i vodonik. Proces je potpuno ekološki, ali nije efikasan u poređenju na modernu tehnologiju koju koriste električna vozila s baterijama. Transport i skladištenje vodonika mnogo koštaju, piše portal Kliks (Klix).

Ipak, hidrogenski vozovi su uspešno testirani u nekim drugim zemljama te privlače pažnju u delovima Evrope. Kompanija Alstom već koristi komercijalne hidrogenske putničke vozove u Austriji, a obavila je i uspešna testiranja u Holandiji. Alstomovi Coradia iLint hidrogenski vozovi su testirani i stavljeni u službu u Nemačkoj još 2018. godine.

Međutim, DB-ov projekt je važniji s obzirom na to da se radi o nacionalnom prevozniku, a uspešan test je ključ planova za karbonsku neutralnost. Trenutno DB koristi 1.300 dizelskih vozova u regionalnoj službi, a 40 posto od 33.000 km železničke mreže nije elektrifikovano.

"Moramo svesti upotrebu fosilnog goriva na nulu. Samo u tom slučaju DB može biti karbonski neutralan do 2050. godine. Do tada nećemo imati nijedan dizelski voz u floti", izjavila je članica DB-ove uprave Sabina Jeschke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu