"Do 2025. bez dizelaša"; Nemačka železnica eksperimentiše sa hidrogenskim vozovima

Nemačka nacionalna železnica Dojče Ban (DB) najavila je da razvija voz na hidrogenski pogon koji bi trebalo da zameni vozove na dizel.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.11.2020.

13:33

Ilustracija: Depositphotos, kruwt

Operater se udružio s kompanijom Simens u razvoju novog voza pod nazivom Mireo Plus H, koji će koristiti gorive ćelije vodonika i litijum-jonske baterije. Voz će putovati između Tubingena, Horba i Forchajma u nemačkoj državi Baden-Virtemberg, a testiranja počinju 2024. godine.

Mireo Plus H će imati domet od 600 km, a njegova maksimalna brzina će iznositi 160 km/h. Železnica Dojče Ban procenjuje da će samo testiranje sprečiti ulazak oko 330 tona ugljen-dioksida u atmosferu.

DB takođe namerava razviti i testirati infrastrukturu za hidrogenski voz pa zbog toga modifikuje jedno od svojih postrojenja za održavanje vozova koje će postati stanica za punjenje i održavanje novog voza.

Uz to, u planu je proizvodnja vodonika elektrolizom, korišćenjem električne struje kako bi se voda razlagala na kiseonik i vodonik. Proces je potpuno ekološki, ali nije efikasan u poređenju na modernu tehnologiju koju koriste električna vozila s baterijama. Transport i skladištenje vodonika mnogo koštaju, piše portal Kliks (Klix).

Ipak, hidrogenski vozovi su uspešno testirani u nekim drugim zemljama te privlače pažnju u delovima Evrope. Kompanija Alstom već koristi komercijalne hidrogenske putničke vozove u Austriji, a obavila je i uspešna testiranja u Holandiji. Alstomovi Coradia iLint hidrogenski vozovi su testirani i stavljeni u službu u Nemačkoj još 2018. godine.

Međutim, DB-ov projekt je važniji s obzirom na to da se radi o nacionalnom prevozniku, a uspešan test je ključ planova za karbonsku neutralnost. Trenutno DB koristi 1.300 dizelskih vozova u regionalnoj službi, a 40 posto od 33.000 km železničke mreže nije elektrifikovano.

"Moramo svesti upotrebu fosilnog goriva na nulu. Samo u tom slučaju DB može biti karbonski neutralan do 2050. godine. Do tada nećemo imati nijedan dizelski voz u floti", izjavila je članica DB-ove uprave Sabina Jeschke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: