Medijska tržišta CIE stabilno rasla, od pojave korone onlajn kanali probili plafon

Beograd -- Stabilni rast centralnih i istočnoevropskih (CEE) medijskih tržišta je nastavljen u 2019 godini, generišući regionalni rast od 9,8 procenata.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/digitalstorm
Foto: Depositphotos/digitalstorm

To je dovelo ukupnu vrednost CEE oglašavanja do 15,2 milijarde evra.

Onlajn potrošnja je zabeležila veliki rast, polako preuzimajući dominantni udeo TV-a, ali globalna pandemija je uzdrmala i najstabilnija tržišta.

WeCAN, mreža nezavisnih reklamnih agencija Centralne i Istočne Evrope je objavila svoj šesti godišnji izveštaj, CANnual Report, devetnaestog novembra. Izveštaj sadrži detaljne analize oglašivačkog tržišta u petnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope sa fokusom na korporativnoj i društvenoj odgovornosti i njenoj komunikaciji.

Iako izveštaj sadrži sumirane rezultate 2019. godine, koronavirus je toliko uzdrmao svako tržište da je morao biti uključen i kratki pregled uticaja kovida na njega.

Stalni rast u 2019.

Izveštaj otkriva prošlogodišnju ekonomsku stabilnost celog regiona, sa trendom rasta u rasponu od pet godina, i porastom oglašivačke potrošnje od 9,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, što predstavlja 15,2 milijarde neto evra ukupne potrošnje za 2019 godinu.

Prosečan udeo svih tipova medija potvrđuje istinu uspostavljenu prošlih godina: iako televizija ostaje omiljeni kanal za oglašavanje u većini zemalja posmatranog regiona, polako gubi svoj udeo u ukupnoj potrošnji (43 odsto u 2019) u korist onlajn oglašavanja koje pokazuje snažan rast, sa prosečnim udelom od 34 odsto u svim zemljama.

Ako gledamo ukupnu potrošnju u regionu, onlajn oglašavanje je već prestiglo televizijsko oglašavanje iz 2018. godine, dok je u 2019 godini 45 odsto svih reklamnih budžeta (6,9 milijardi evra) potrošeno onlajn, a samo 37 procenata je alocirano na TV.

Štampa je očekivano u konstantnom padu zadnjih godina, dok OOH i radio zadržavaju svoje pozicije.

Prodrmani virusom

Izolacija pokrenuta širenjem virusa celim svetom je stvorila nove obrasce ponašanja potrošača, osnovne namirnice, higijenski proizvodi, vitaminski dodaci su došli u centar pažnje i kupovne navike su se drastično promenile.

Okolnosti su se odigravale u korist onlajn kanala, prodaja i konzumacija sadržaja su probile plafon, došlo je do promene kanala u korist digitalnih kanala u rekordno kratkom roku, samo par nedelja. Internet saobraćaj je drastično povećan tokom karantina, i gledajući publiku top pet domaćih sajtova u svim zemljama, prosek regionalnog rasta u odnosu na period od marta do maja 2019 godine je bio pet odsto u istom periodu 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu