Nemačke biotehnološke firme najavljuju "ne najbržu, nego najbolju" vakcinu: Ko stoji iza njih?

Dve nemačke biotehnološke firme pri samom su vrhu u takmičenju oko vakcine protiv kovida 19.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Četvrtak, 26.11.2020.

15:34

Nemačke biotehnološke firme najavljuju
Foto: Depositphotos, DragonImages

Pritom bi potencijali nemačkih vrhunskih istraživačkih laboratorija mogli još efikasnije da se koriste, piše DW.

Firma Bajontek (BioNTech) iz Majnca i njen američki partner trebalo bi uskoro da dobiju dozvolu za korišćenje vakcine protiv kovida 19, a tvrtka Kjurvak (Curevac) iz Tibingena najavljuje za iduće mesece – "ne najbržu, nego najbolju" vakcinu protiv korona-virusa.

Ono što je i jednoj i drugoj firmi iz Nemačke zajedničko jeste to da iza njih stoje milijarderi kao što su braća Štringman i Ditmar Hop, koji su do sada već zaradili toliko novca, da ne moraju ni da razmišljaju o brzoj zaradi.

Ditmar Hop, jedan od osnivača najveće evropske softverske kompanije SAP, u proteklih 20 godina investirao je u Kjurvak milione evra, a da pritom nijedan lek ili vakcina na osnovu takozvane mRNA-metode nisu dobili dozvolu za korišćenje. Isto važi i za Bajontek, ali i za njegovog američkog suparnika Modernu, koja takođe radi na osnovu mRNA-tehnologije.

Mnogo novca i mnogo strpljenja

Foto: Depositphotos/konoplizkaya
Braća blizanci Andreas i Tomas Štringman postali su milijarderi kada su svoju farmaceutsku kompaniju Heksal (Hexal) prodali švajcarskom farmaceutskom gigantu Novartisu. Heksal je proizvodio lekove kojima je bila istekla patentna zaštita. Od osnivanja firme Bajontek pre dve godine, lekar Andreas i ekonomista Tomas Štringamn su, pored svog stručnog znanja, u nju uložili i milione evra.

"Braća Štringman i Ditmar Hop su uradili nešto neobično: od početka su uložili veoma mnogo novca, iako je u tom trenutku mRNA-tehnologija bila povezana s veoma, veoma velikim rizikom", kaže za DW Zigrfid Bialojan, stručnjak za biotehnologiju u konsultantskoj firmi EY (Ernst & Young). "Oni su preuzeli rizik u trenutku kada drugi investitori u to nisu želeli da se upuštaju.“

U Sjedinjenim Državama finansiranje takvih inovativnih preduzeća preuzimaju tzv. fondovi Venture Capital (VC), koji raspolažu milijardama. Jedan od investitora u firmu Moderna, koja je nastala na osnovu početnih istraživanja na Harvardskom univerzitetu, je VC-fond specijalizovan za medicinu Flegšip pajoniring (Flagship Pioneering).

Podsticaj investicijama u biotehnologiju i u Nemačkoj?

Zigfrid Bialojan se nada da će uspeh Baojnteka i Kjurvaka podstaći investitore u Nemačkoj da ubuduće u biotehnologiji ne vide samo rizik, nego i šansu. Jer, samo retke zemlje raspolažu tako velikim brojem naučnih instituta kao Nemačka, a nisu problem ni državni podsticaji za početna istraživanja. "To je gigantski potencijal", kaže Bialojan.

Iz primera Baojonteka i Kjurvaka može mnogo da se nauči, smatra Bialojan. "Važno je pitanje u kom trenutku se neki investitor uključuje? I šta on može da uradi upravo u ranoj fazi, kako bi neko start-ap-preduzeće od početka bilo na pravi način postavljeno?“

Radi se prije svega o "translaciji“ jedne istraživačke ideje, kao što je bila ona osnivača Kjurveka Ditmara Hoera na Univerzitetu u Tibingenu. Ili ona bračnog para Ugura Šahina i Ozlem Tureči na Univerzitetu u Majncu koji su osnovali Bajontek. "Postoji kritična tačka na putu od naučnog projekta do preduzeća: kako neku odličnu ideju iz akademskog sveta što je moguće profesionalnije dovesti do komercijalnog razvoja?“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: