ESA potpisuje sa švajcarskim startapom ugovor o vraćanju svemirskog otpada na Zemlju

ESA je saopštila da će sa švajcarskom start-ap kompanijom potpisati ugovor vredan 86 miliona evra o vraćanju na Zemlju iz orbite velikog dela svemirskog otpada.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.11.2020.

15:13

ESA potpisuje sa švajcarskim startapom ugovor o vraćanju svemirskog otpada na Zemlju
Foto: Depositphotos, JohanSwanepoel

Evropska svemirska agencija (ESA) je navela da će sporazum sa kompanijom "Čist svemir" (ClearSpace SA) dovesti do "prve aktivne misije uklanjanja otpada" 2025. godine, kada će specijalno izradjeno letelica uhvatiti i doneti na Zemlju deo rakete nekada korišćene za slanje satelita u orbitu planete.

Stručnjaci dugo upozoravaju da stotine hiljada komada svemirskog otpada kruže oko Zemlje, uključujući izgubljeno ogledalo jednog astronauta, i da predstavljaju pretnju funkcionisanju satelita, a čak i Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Na načinima rešavanja tog problema radi nekoliko timova. Objekat koji se uklanja iz orbite Zemlje je takozvani Vespa adapter koji je korišćen kao nosač satelita 2013. godine. Težak je oko 112 kilograma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: